CZYM POCZĘSTOWAĆ NIEWEGAŃSKICH GOŚCI?

Niewegańscy goście w wegańskim domu? Sprawdź, czym ich nakarmić!

Muszę przyznać, że uwielbiam mieć niewegańskich gości! Mam wrażenie, że większość wszystkożerców ma jakieś dziwne wyobrażenie na temat diety roślinnej… Że nuda, że drogo, że monotonnie. A potem trafiają na mnie i moje jedzonko… I mruczą z rozkoszy! I wytrzeszczają oczy ze zdumienia, że wegańskie żarcie może być tak pyszne!

Goszczenie u siebie osób wszystkożernych to wspaniała okazja, aby promować weganizm – pokazać, że jemy naprawdę pysznie, różnorodnie i… bez wyrzeczeń smakowych! Czy to niezapowiedziana wizyta, czy to wspólny niedzielny obiad, zawsze można się popisać czymś smacznym i… niekoniecznie skomplikowanym i czasochłonnym w przygotowaniu!

KANAPKI

Tak, dobrze czytacie – kanapki! Najprostszy na świecie posiłek – idealny dla niezapowiedzianych gości. Polecam przygotować kanapeksy na bogato – z jakąś wspaniałą pastą (np. hummus z biedronki, hummus z suszonych pomidorów Sante, pasztet pieczarkowy z bazylią Primavika) jako “podkład” i mnóstwem warzyw, opcjonalnie z wegańskim serem czy wędliną. 3 opcje pysznych kanapek:

  • hummus pomidorowy + sałata + ogórek + rzodkiewka + kiełki rzodkiewki + sezam
  • pasztet pieczarkowy + pomidor + ogórek  + rzodkiewka + papryka + kiełki fasoli mung + siemię lniane
  • pasta warzywna + wędlina sojowa o smaku drobiowym + pieczarki + pomidorki koktajlowe + szczypiorek + słonecznik

TALERZ ROZMAITOŚCI

Jeśli kanapki uważacie za zbyt pospolite, a goście zaszli do was znienacka, to można postawić jeszcze na tak zwany talerz rozmaitości, na którym można wyłożyć po trochu różne przekąski, np. kawałki ugotowanej kukurydzy, pokrojone w plastry i słupki świeże sezonowe warzywa, podpłomyki lub suche tosty, jakąś pastę itp.

Przeczytaj też: 10 pomysłów na wegańskie przekąski imprezowe

OBIAD

Kiedy zapraszam na obiad wszystkożerców, zawsze staram się przygotowywać roślinne wersje “tradycyjnych” potraw. Wydaje mi się, że to najlepsze co mogę zrobić – pokazać osobom, które na co dzień nie mają w ogóle styczności z weganizmem, że ich ulubione potrawy też można jeść będąc weganinem. Wiem, że niektórzy potem sami eksperymentują w domu z kuchnią roślinną, więc jestem pewna, że taki system zdaje egzamin.

ZUPY

Oczywiście, można przyrządzić coś wyszukanego, egzotycznego itp., ale ja tam preferuję dość proste i szybkie w przygotowaniu zupy. Dla wszystkożernych gości polecam więc przede wszystkim:

Przeczytaj też: 10 pomysłów na wegańską zupę

DRUGIE DANIA

Przygotowując drugie danie, pamiętajcie o porządnym przyprawieniu! To w końcu od tego zależy finalny smak potrawy… Jeśli przygotowujecie kotlety sojowe, koniecznie ugotujcie je w mocno aromatycznym bulionie. Jeśli robicie mizerię – czy to z kupną czy to z domową śmietaną – także pamiętajcie przynajmniej o soli i pieprzu! Pokażcie wszystkożercom, że smak ich ulubionego mięska to tak naprawdę jedynie… kwestia przypraw!

Ale do rzeczy! Oto kilka pierwszych z brzegu opcji obiadowych na drugie danie dla niewegańskich gości:

  • pieczone ziemniaki + kotlety sojowe + mizeria
  • pieczone łódeczki z ziemniaków + gulasz z kostki sojowej i puszkowych warzyw (groszek, fasola, kukurydza)
  • chili sin carne (z granulatem sojowym zamiast mięsa)
  • spaghetti bolognese (z granulatem sojowym lub soczewicą zamiast mielonego mięsa)
  • pierogi ruskie (z naturalnym tofu zamiast sera białego)

Przeczytaj też: 10 pomysłów na wegański obiad

DESER

W ramach słodkich przekąsek jako chujowa pani domu preferuję przede wszystkim kupne łakocie (Oreo,  biała czekolada Sweet William, kruche ciasteczka itp.). Uwielbiam to zdziwienie na twarzach moich gości, gdy się dowiadują, że słodycze, które jedzą na co dzień, są wegańskie!  Jeśli jednak wolicie przyrządzić coś sami, to polecam przede wszystkim:

Przeczytaj też: 10 pomysłów na domowe wegańskie łakocie

[źródło tytułowego zdjęcia]

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!