Masz ochotę na smaczną zupę? Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz coś ugotować na szybko? Sprawdź przepis na zupę-krem z cukinii z mlekiem kokosowym!
CUKINIOWA ZUPA-KREM – SKŁADNIKI
- marchewka średniej wielkości
- pietruszka, też nie za duża
- kawałek selera
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- duża cukinia (lub 2 małe)
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- kostka wędzonego tofu
- pół szklanki pestek dyni
- przyprawy (sok z połowy cytryny, łyżka kurkumy, łyżka curry, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki suszonej papryki jalapeno, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego)
I DO ROBOTY!
1. Włącz muzykę, bo co to za gotowanie bez muzyki?
2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno, a następnie ugotuj z tychże warzywek bulion (na litrze wody).
2. Cukinię obierz, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oleju.
3. Gdy bulion będzie gotowy, dorzuć do niego cukinię, przyprawy i dolej mleka kokosowego. Zblenduj wszystko na gładką masę i pogotuj jeszcze chwilę, żeby się “przegryzło” z przyprawami.
4. Gotową zupkę podawaj posypaną pestkami dyni i pokrojonym w kostkę tofu.
SMACZNEGO!
*
Pst, sprawdź też:
*