CUKINIOWA ZUPA-KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Masz ochotę na smaczną zupę? Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz coś ugotować na szybko? Sprawdź przepis na zupę-krem z cukinii z mlekiem kokosowym!

CUKINIOWA ZUPA-KREM – SKŁADNIKI

  • marchewka średniej wielkości
  • pietruszka, też nie za duża
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cukinia (lub 2 małe)
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2  łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • kostka wędzonego tofu
  • pół szklanki pestek dyni
  • przyprawy (sok z połowy cytryny, łyżka kurkumy, łyżka curry, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki suszonej papryki jalapeno, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego)

I DO ROBOTY!

1. Włącz muzykę, bo co to za gotowanie bez muzyki?

2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno, a następnie ugotuj z tychże warzywek bulion  (na litrze wody).

2. Cukinię obierz, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oleju.

3. Gdy bulion będzie gotowy, dorzuć do niego cukinię, przyprawy i dolej mleka kokosowego. Zblenduj wszystko na gładką masę i pogotuj jeszcze chwilę, żeby się „przegryzło” z przyprawami.

4. Gotową zupkę podawaj posypaną pestkami dyni i pokrojonym w kostkę tofu.

SMACZNEGO!

*

Pst, sprawdź też:

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!