POSIŁKI NA CAŁY DZIEŃ W 30 MINUT?! DA SIĘ! [WEGAŃSKI FOODBOOK]
Przykładowy prosty wegański jadłospis na 1 dzień, przygotowany w…30 minut. Sprawdź, co dobrego jedzą weganie i zainspiruj się!
Wiele osób wzbrania się przed dietą roślinną czy choćby ograniczeniem mięsa w swojej diecie argumentując, że przygotowywanie wege czy wegańskich posiłków musi być taaaakie czasochłonne.
Cóż, nie jest. Nie musi być. I pokazuję to w najnowszym wegańskim foodbooku, czyli filmie, w którym pokazuję, co jem w ciągu dnia.
Pod filmem znajdziecie też wersję zdjęciowo-tekstową, więc jeśli wolicie czytać, to przeskrolujcie w dół!|
Śniadanie: wegańska owsianka mocy
czas przygotowania: 5 minut
Mieszkamy w Meksyku, gdzie jest super upalnie, więc preferuję zimne śniadania. Nawet owsiankę.
Swoją owsiankę mocy przygotowałam poprzez namoczenie płatków owsianych, nasion chia i ekspandowanego amarantusa (uwielbiam!) w mleku roślinnym. Wystarczy zalać i zostawić na 10 minut, i owsianka jest gotowa.
Dodałam do niej jeszcze:
-
tahinę (cenne źródło wapnia)
-
słodzik stewiowy (żeby złagodził gorzkość tahiny)
-
masło orzechowe 100%
-
masło kokosowe (100% miąższ kokosa)
-
świeżo zmielone siemię lniane
-
płatki migdałów
-
orzechy pekan
-
kilka truskawek (szypułki też można jeść, ale są dość łykowate, więc nie polecam)
-
kruszone prażone ziarna kakaowca
Obiad: ziemniaki, filety bezrybne, salsa cruda
czas przygotowania: 10 minut
Na obiad odsmażyłam sobie ziemniaki z poprzedniego dnia (zawsze gotuję więcej), upiekłam filety bezrybne z gotowca i przygotowałam ekstra szybką sałatkę. Salsa cruda to chyba najpopularniejsza sałatka meksykańska i bardzo prosta w przygotowaniu.
W skład salsa cruda wchodzą pomidory, cebula i kolendra. Niektórzy dodają jeszcze ostrą papryczkę.
Gotowców – jak te filety bezrybne – nie używam codziennie, ale raz na jakiś czas tak, i uważam je za wielkie ułatwienie życia. Polecam mieć zawsze zapas takich treściwych gotowców (np. burgerów) w domu.
Sprawdź wpis: Co zamiast mięsa? Wegańskie burgery, kiełbasa, parówki itp.
Kolacja: guacamole z warzywami i czipsami
czas przygotowania: 10 minut
Jak się mieszka w Meksyku, to zawsze w domu jest zapasik idealnie dojrzałych awokado. Na kolację wjechało zatem szybkie guacamole z warzywkami (marchew, papryka) i… kompromisem między serduszkiem a rozumem, czyli czipsiorkami słonymi.
Ale tych cziperków (słone Sabritas, czyli Lays, tu mają inną nazwę) tylko garść!
Jeśli nie chce się Wam robić żadnej pasty i nie macie dojrzałego awokado, to możecie sobie w takiej kolacji zjeść jakąś kupną pastę, w sklepach jest ich spory wybór!
Sprawdź wpis: Wegańskie pasty, pasztety i inne smarowidła do chleba
Wyświetl ten post na Instagramie.Post udostępniony przez wcześniej Weganizujemy Polskę (@weganizujemy)
Wieczorna przekąska: orzechy, migdały, daktyle
czas przygotowania: 2 minuty
Wieczorami napada mnie ochota na słodkie czy słone przekąski. Typu czekolada czy czipsy. Staram się mieć w domu takie zdrowe przekąski, żeby zamiast czipsów i czekolady zjeść właśnie orzechy i daktyle.
No i tak też się tutaj stało – na wieczorną przekąskę do audiobooka filiżanka pistacji (kocham!), orzechy pekan, migdały i 3 suszone daktyle. Mniam!
Kolejna przekąska: świeży jackfruit
Wiecie, że jackfruit to największy owoc na świecie? Pokazywałam go Wam już w filmie z moimi wegańskimi zakupami. Tak widać doskonale, jaki jest duży. A to i tak jeden z mniejszych egzemplarzy, jakie widziałam!
Wśród polskich wegan puszkowany jackfruit jest popularny jako zamiennik mięsa, jednak świeży ponoć smakuje jak… guma balonowa!
Postanowiłam to sprawdzić, no i… moje wrażenia musicie po prostu zobaczyć na filmie (przewińcie od razu do 6 minuty). Moja mina powie Wam wszystko na temat smaku tego owocu!