Jak zrobić najlepsze chrupiące gofry? Do tego wegańskie. Mam dla Ciebie przepis na pyszne gofry z fasoli.
Szukasz pomysłu na wegańskie śniadanie na słodko? Polecam gofry z fasoli! Zdziwisz się, jakie to jest pyszne :)
Gofry z fasoli? Wiem, wiem, brzmi dziwnie. Ale obiecuję Ci, że będziesz bardzo pozytywne zaskoczona. Fasoli w ogóle nie czuć, a gofry wychodzą chrupiące i… no po prostu idealne.
Wegańskie Gofry z Fasoli — Przepis
na 2 sztuki
3/4 szklanki białej fasoli z puszki (120 g)
2 łyżki mąki orkiszowej (25 g)
2 łyżki mąki owsianej (16 g)
1 łyżka syropu klonowego (10 g) lub innego
1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soku z cytryny
Jak Zrobić Gofry z Fasoli? Krok Po Kroku:
1.Fasolę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie blendujemy z syropem klonowym, olejem kokosowym i 3 łyżkami wody.
2. Dodajemy sypkie składniki i mieszamy łyżką, aby powstała gładka masa bez grudek. Ciasto na gofry ma być gęste (ani trochę lejące!!!), ale jeśli uważasz, że jest ZBYT gęste, to możesz dodać jeszcze kilka łyżek wody.
3. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy blaszki odrobiną oleju (np. kokosowego) i nakładamy masę na gofry. Pieczemy, aż będą złocistorumiane.
Gofry z fasoli koniecznie podajemy z ulubionymi dodatkami, ja polecam szczególnie wegańską nutellę i świeże maliny.