JAK PRZYGOTOWAĆ TOFU? PRZEPIS NA TOFU PO AZJATYCKU

Jak przyrządzić tofu? Przepis na tofu po azjatycku

Zastanawiasz się, jak dobrze przyrządzić tofu? Sprawdź ten prosty przepis na tofu w słodkim azjatyckim sosie!

Jak dobrze przyrządzić tofu? Jak zrobić tofu, by smakowało? Zastanawia się wielu początkujących wegetarian i wegan.

Są i takie ewenementy, które jedzą naturalne tofu bez żadnego przygotowania i im smakuje, ale ja do nich chyba nigdy nie będę należała. Dziś więc podsuwam Wam jeden z wielu sposobów na pyszne tofu.

jak zrobić dobre tofu? przepis

 

Tofu po azjatycku – przepis

2 porcje

  • 2 woreczki ryżu (lub – jeśli wolisz – 2 porcje ulubionego makaronu)

  • 1 kostka wędzonego tofu

  • ½ czerwonej papryki

  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika

  • 2 ząbki czosnku

  • duża garść zielonego groszku

  • 2 łyżeczki syropu klonowego (20 g)

  • 1 łyżka oleju (5 g)

  • 3 łyżki sosu sojowego (15 g)

  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki (10 g)

  • 2–3 plastry świeżego imbiru

  • dodatkowo szczypiorek (ilość wedle uznania)

Jak zrobić tofu po azjatycku? Instrukcja krok po kroku

1. Tofu odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie kroimy w kostkę i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, imbirem, syropem, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy (najlepiej na całą noc do lodówki).

2. Ryż (lub makaron) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane warzywa (do zarumienienia).

3. Mieszamy warzywa z ryżem (lub makaronem) i sosem sojowym.

4. Na patelni podsmażamy zamarynowane tofu (ok. 5 min.) i mieszamy ze słonecznikiem i szczypiorkiem.

5. Tofu podajemy z ryżem (lubn makaronem) i warzywami.

 

Przepis pochodzi z nowego ebooka “SMART VEGAN Jak zdrowo i oszczędnie planować jadłospis? Wegańskie posiłki na 30 dni”.

Tanie Wegańskie Przepisy Na Obiad