JAK PRZYGOTOWAĆ TOFU? PRZEPIS NA TOFU PO AZJATYCKU

Zastanawiasz się, jak dobrze przyrządzić tofu? Sprawdź ten prosty przepis na tofu w słodkim azjatyckim sosie!

Jak dobrze przyrządzić tofu? Jak zrobić tofu, by smakowało? Zastanawia się wielu początkujących wegetarian i wegan.

Są i takie ewenementy, które jedzą naturalne tofu bez żadnego przygotowania i im smakuje, ale ja do nich chyba nigdy nie będę należała. Dziś więc podsuwam Wam jeden z wielu sposobów na pyszne tofu.

jak zrobić dobre tofu? przepis

Tofu po azjatycku — przepis

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 2 opak. ryżu (lub — jeśli wolisz - 2 porcje ulubionego makaronu)
 1 opak. wędzonego tofu
 ½ szt. czerwonej papryki
 2 łyżka/łyżki/łyżek prażonych nasion słonecznika
 2 szt. ząbki czosnku
 duża garść zielonego groszku
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego (20 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (5 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego (15 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek octu ryżowego lub soku z limonki (10 g)
 3 plastry świeżego imbiru
 dodatkowo szczypiorek (ilość wedle uznania)

1

Tofu odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie kroimy w kostkę i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, imbirem, syropem, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy (najlepiej na całą noc do lodówki).

2

Ryż (lub makaron) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane warzywa (do zarumienienia).

3

Mieszamy warzywa z ryżem (lub makaronem) i sosem sojowym.

4

Na patelni podsmażamy zamarynowane tofu (ok. 5 minut ) i mieszamy ze słonecznikiem i szczypiorkiem.

5

Tofu podajemy z ryżem (lub makaronem) i warzywami.

 

Składniki

Składniki
 2 opak. ryżu (lub — jeśli wolisz - 2 porcje ulubionego makaronu)
 1 opak. wędzonego tofu
 ½ szt. czerwonej papryki
 2 łyżka/łyżki/łyżek prażonych nasion słonecznika
 2 szt. ząbki czosnku
 duża garść zielonego groszku
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego (20 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (5 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego (15 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek octu ryżowego lub soku z limonki (10 g)
 3 plastry świeżego imbiru
 dodatkowo szczypiorek (ilość wedle uznania)

Przepis

1

Tofu odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie kroimy w kostkę i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, imbirem, syropem, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy (najlepiej na całą noc do lodówki).

2

Ryż (lub makaron) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane warzywa (do zarumienienia).

3

Mieszamy warzywa z ryżem (lub makaronem) i sosem sojowym.

4

Na patelni podsmażamy zamarynowane tofu (ok. 5 minut ) i mieszamy ze słonecznikiem i szczypiorkiem.

5

Tofu podajemy z ryżem (lub makaronem) i warzywami.

Tofu po azjatycku

Przepis pochodzi z nowego ebooka „SMART VEGAN Jak zdrowo i oszczędnie planować jadłospis? Wegańskie posiłki na 30 dni”.

Tanie Wegańskie Przepisy Na Obiad