SŁODKIE WEGAŃSKIE ŚNIADANIE – TOFURNICZKI Z PATELNI (BG)

Co na słodkie wegańskie śniadanie? Szukasz pomysłu? Sprawdź przepis na pyszne pankejki “tofurniczki” z nowego ebooka!

Dobra nowina dla wszystkich wielbicieli słodkości — właśnie wyszedł nowy ebook, z aż 86 przepisami na kultowe słodkości w wersji wegańskiej.

Dziś — na zaostrzenie apetytu — przychodzę do Was z jednym z przepisów z tego właśnie e-booka.

Tofurniczki z patelni – przepis na wegańskie pankejki

1 duża porcja lub 2 małe

1 kostka naturalnego tofu (200 g)
1 opakowanie budyniu w proszku lub 4 łyżki mąki bezglutenowej, np. owsianej, ryżowej, jaglanej (40 g)
3 łyżki erytrytolu (30 g)

dodatkowo:
ulubione dodatki do nadziewania, np. borówki, masło orzechowe, czekolada gorzka
olej do smażenia

wegańskie śniadanie bez glutenu - przepis

Jak zrobić wegańskie pankejki “tofurniczki”?

1. Tofu blendujemy na gładką masę, dodajemy budyń i erytrytol. Mieszamy.

2.  Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki. Do środka nakładamy nasze nadzienie: 2–3 borówki, kawałki czekolady lub masło orzechowe. Zlepiamy kulki i rozpłaszczamy na kształt placuszków.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy nasze tofurniczki z obu stron, aż będą ścięte i rumiane.

Rada: Placuszki smakują pysznie solo, ale można uhonorować je dodatkową porcją masła orzechowego, posmarować konfiturą lub posypać świeżymi owocami i prażonymi orzechami.

Kalorie i makro: 318 kcal, 26 g białka, 42 g węgli, 18 g tłuszczów