WEGAŃSKIE KETO CIASTO MARCHEWKOWE

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie keto / low carb? A może nie tolerujesz glutenu? Wypróbuj mój przepis na wegańskie keto ciasto marchewkowe!

Wiesz, że dziś jest Dzień Ciasta Marchewkowego? Fajnie się złożyło, bo akurat ostatnio zrobiłam dietetyczne ciasto marchewkowe dla mojego chłopaka i miałam w planie podzielić się z Tobą na blogu przepisem. Ciasto jest oczywiście wegańskie, a dietetyczne oznacza w tym przypadku keto czy tam po prostu low carb. Zupełnie przy okazji to ciasto marchewkowe jest także bezglutenowe.

Uwaga, choć to jest przepis na malutką foremkę, czyli 10 niedużych kawałków, to to ciasto jest BARDZO sycące (po 1 małym kawałku człowiek czuje się naprawdę napchany!). Warto się więc podzielić nim z innymi. Świetnie też się nada na wegańskie drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

WAŻNE! WYPEŁNIJ TĘ KRÓTKĄ ANKIETĘ (TYLKO 3 PYTANIA), JEŚLI INTERESUJE CIĘ TEMAT KETO / LOW CARB WEGANIZMU!

WEGAŃSKIE KETO CIASTO MARCHEWKOWE

1 mała foremka = 10 kawałków

4 średnie marchewki (220 g)
pół kubka płynnego oleju kokosowego (122 g)
garść migdałów (46 g)
3 czubate łyżki wiórków kokosowych (22 g)
2 czubate łyżki siemienia lnianego (28 g)
2 łyżeczki masła orzechowego (44 g)
1 miarka białka roślinnego o smaku waniliowym (30 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (2 g)
kilka kropel płynnego słodzika ze stewii (liquid stevia)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE KETO CIASTO MARCHEWKOWE?

1. Siemię lniane mielimy w blenderze lub młynku do kawy na proszek i mieszamy z 6 łyżkami wrzątku. Powstałą pastę zostawiamy na 5-10 minut.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3. Migdały oraz wiórki kokosowe również – jak siemię lniane – mielimy na mąkę,

4. Marchewkę, mąkę migdałową i kokosową, papkę z siemienia lnianego i resztę składników mieszamy na jednolitą masę, którą przekładamy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-50 minut (aż się z wierzchu wyraźnie zarumieni).

5. Upieczone wegańskie ciasto marchewkowe wyciągamy z foremki, kładziemy na wyłożonym papierowym ręcznikiem talerzu (może puszczać tłuszcz) i odstawiamy w chłodne miejsce, a kiedy już przestygnie, wkładamy do lodówki. Ciasto musi trochę poleżeć w zimnym, aby się zbiło (wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i będzie się rozwalać podczas krojenia). Również w lodówce je przechowujemy.

1 kawałek keto ciasta marchewkowego ma:

  • 205 kcal,
  • 6 g białka,
  • 2 g węgli
  • i 19 g tłuszczu.

Więcej przepisów na wegańskie keto słodycze:

Polub mnie na Facebooku, aby dostawać na bieżąco info o kolejnych postach, w tym również tego typu przepisach. Nie zapomnij zaznaczyć opcji obserwowania “Wyświetlaj najpierw”, aby NA PEWNO wyświetlały Ci się moje posty w newsfeedzie.

wegański fanpage