WEGAŃSKIE KLOPSIKI Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I SOI

wegańskie klopsiki - przepis

Jak zrobić smaczne wegańskie klopsiki (w dodatku w wersji low carb i bezglutenowej)? Polecam wykorzystać w tym celu pieczonego bakłażana i soję, sprawdź mój przepis!

Na Sycylii bakłażan to trochę takie warzywo narodowe* – w tutejszej kuchni to właśnie on, poza pomidorami, dominuje. I ja, która nigdy dotąd za bakłażanem nie przepadałam (a może po prostu nie umiałam się z nim obchodzić) trochę się tą obsesją kulinarną, zaraziłam. Cały czas staram się znaleźć na niego nowe sposoby. Było już tradycyjne sycylijskie danie pasta alla norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem), było świąteczne wegańskie piernikobrownie z bakłażana… To teraz pora na klopsiki!

Wegańskie klopsy z pieczonego bakłażana i soi świetnie pasują do mnóstwa różnych potraw. Ja podawałam je już w tortilli oraz do makaronu z sosem pomidorowym.

WEGAŃSKIE PULPETY Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA – PRZEPIS

na kilkanaście sztuk

1 średniej wielkości bakłażan (300 g z hakiem)
3/4 szklanki ugotowanej soi (120 g)
3 kopiaste łyżki granulatu sojowego (25 g)
2 duże suszone pomidory z oleju (ok. 40 g)
pół małej cebuli (ok. 30 g)
pół ząbka czosnku (3 g)
2 łyżki łuskanego słonecznika (22 g)
1 łyżka oliwy (10 g) + dodatkowo ok. 1-2 łyżki do natarcia bakłażana
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (10 g)
1 łyżeczka srirachy
szczypta soli

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE KLOPSIKI Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I SOI? ANO TAK:

1. Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Każdy plaster nacieramy z obu stron solą i oliwą, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach.

2. W międzyczasie siekamy cebulkę i czosnek, i podsmażamy je na oliwie. Siekamy również suszone pomidory na drobne kawałki.

3. Upieczonego bakłażana razem z soją umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, a następnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 10 minut. Gotowe wegańskie klopsiki warto jeszcze potrzymać ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku.