WEGAŃSKI PIERNIK Z… BAKŁAŻANA

Jak upiec wegański piernik? Ja swój robię z… bakłażana! Wychodzi przepyszny, więc koniecznie skorzystaj z mojego przepisu!

Kajtek wylicytował warsztaty gotowania we własnym domu z naszą ulubioną restauracją we Wrocławiu, Żyzną. To właśnie na tych warsztatach podejrzałam, że z bakłażana można zrobić wegańskie ciasto. Oczywiście nie pamiętam, jak to ciasto dokładnie robiliśmy, bo rozmowy były tak przyjemne, a drinki tak smaczne, że kto by tak zwracał uwagę, co tam własnie pichci, hehe. Na święta jednak spróbowałam zrobić swoje własne wegańskie ciasto z bakłażana. Miał był to piernik, wyszło coś bardziej jak piernikobrownie. Ale najważniejsze, że jest naprawdę smaczne!

WEGAŃSKI PIERNIK (PIERNIKOBROWNIE) Z BAKŁAŻANA – PRZEPIS

na okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm

1 duży bakłażan
1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 kubek (145 g) suszonych daktyli
ok. 1/4 kubka ciepłej wody
6 łyżek kakao (66 g)
2 łyżki cukru
2 łyżki przyprawy korzennej (16 g)
1 czubata łyżka siemienia lnianego (mielimy najpierw) + 6 łyżek wrzątku
1 łyżeczka sody oczyszczonej

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI PIERNIK (PIERNIKOBROWNIE) Z BAKŁAŻANA?

1. Bakłażana myjemy i nakłuwamy dookoła, a następnie pieczemy w 200 stopniach. Co jakiś czas sprawdzamy, czy jest już upieczony, ale ogólnie to będzie widać – warzywo wyraźnie się skurczy i pomarszczy, jak na zdjęciu.

jak upiec bakłażana w całości

2. W międzyczasie przygotowujemy papkę z siemienia lnianego – mielimy siemię na proszek i zalewamy 6 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

3. Upieczonego bakłażana obeiramy ze skórki i blendujemy ze wszystkimi pozostałymi – OPRÓCZ MĄKI! – składnikami, na gładką masę. Nie zapomnij o papce z siemienia lnianego!

4. Dodajemy mąkę i mieszamy na jednolite ciasto. Przekładamy całą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

5. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia. Jak wystygnie, można polać polewą, Polecam posmarować powidłami śliwkowymi lub karmelem z masła orzechowego i daktyli. Ja dodatkowo posypałam posiekanymi nerkowcami.

SMACZNEGO!

wegańskie ciasto z bakłażana - przepis

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!