
WEGAŃSKIE CIASTO „JOGURTOWE” Z KREMEM JAGLANYM I DŻEMEM
Jak zrobić wegańskie ciasto „jogurtowe” bez… jogurtu (nawet roślinnego), używając jedynie łatwo dostępnych składników? Sprawdź mój przepis!
Wilgotne, o dość zwartej strukturze, moooocno sycące i zaspokajające ochotę na słodkie na długi czas – takie właśnie jest ciasto jogurtowe. Można je przygotować również w wersji wegańskiej. Co najlepsze – wcale nie potrzeba jogurtu, nawet wegańskiego, aby uzyskać charakterystyczną strukturę i wilgotność ciasta jogurtowego. Ja wykorzystałam do niego… uwaga, uwaga… ziemniaki! Na szczęście w smaku ich w ogóle nie czuć, a ciasto jest – bez sztucznej skromności muszę to przyznać – rewelacyjne. Zresztą spróbuj…
WEGAŃSKIE CIASTO „JOGURTOWE” – PRZEPIS
na standardową okrągłą tortownicę (12-14 kawałków)
ciasto:
600 g mąki pszennej (u mnie typ 00 lub W170, w Polsce raczej są one trudno dostępne, więc można zastąpić mąką typ 500 – tej wyjdzie ok 4,5 szklanki)
300 ml (1 kubek) mleka roślinnego o smaku waniliowym
2 cytryny
150 g (3 łyżki)ziemniaków rozgniecionych na puree
80 g (8 łyżek) oleju słonecznikowego, rzepakowego lub roztopionego kokosowego
35 g (3 łyżki) cukru trzcinowego lub zwykłego albo innego słodzidła
20 g (2 łyżki) cukru waniliowego / wanilinowego
2 łyżeczki syropu migdałowego, takiego jak do kawy (można pominąć)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
600 ml (2 kubki) mleka roślinnego o smaku waniliowym
100 g (0,5 kubka) kaszy jaglanej
35 g (3 łyżki) cukru trzcinowego lub zwykłego albo innego słodzidła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
dodatkowo:
kilka łyżek dżemu malinowego, wiśniowego lub innego (najlepiej z owoców lekko kwaskowatych)
margaryna lub inny tłuszcz do wysmarowania tortownicy
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE CIASTO „JOGURTOWE” BEZ… JOGURTU?
1. 2 cytryny potrzebne na ciasto zalewamy wrzątkiem, aby skórka się wyparzyła, a następnie ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z 1 cytryny wyciskamy sok.
2. Cukier i cukier waniliowy (lub wanilinowy) rozpuszczamy w mleku.
3. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki – mleko cukrem, sok z cytryny, skórkę cytrynową, olej, puree ziemniaczane oraz syrop migdałowy. Ręką mieszamy wszystko razem i zagniatamy ciasto. Ma być ono zbite, kleiste i łatwo odchodzić od miski.
4. Tortownicę smarujemy margaryną lub innym tłuszczem roślinnym i przekładamy do niej całe ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto będzie się piekło ok. 50 minut, ale warto od czasu do czasu do niego zerkać. Będzie gotowe, gdy zacznie się z wierzchu mocno rumienić. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby przestygło.
5. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy krem – kaszę jaglaną gotujemy razem z mlekiem i cukrem, a gdy się zagotuje i zgęstnieje, pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dolewamy sok z cytryny i blendujemy na gładki gęsty krem.
6. Wystudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół. Wewnętrzną stronę jednej części smarujemy gęsto kremem jaglanym, zaś drugiej – dżemem. Składamy obie połówki razem – sklejamy je kremem i dżemem. Pozostałym kremem smarujemy ciasto na zewnątrz.
Smacznego! A jeśli masz ochotę na więcej wegańskich słodkości, to polecam Ci również przepisy na…
- racuchy drożdżowe z jabłkami, jak babcine,
- drożdżówki z pomarańczowym serkiem,
- pieguski z ciecierzycy.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z info o nowych postach, polajkuj mnie na Facebooku i KONIECZNIE zaznacz opcję „Wyświetlaj najpierw”.