ŚWIĄTECZNE DROŻDŻÓWKI Z POMARAŃCZOWYM SERKIEM (OCZYWIŚCIE WEGAŃSKIE)
Jak zrobić wegańskie drożdżówki? Jaki jest najlepszy przepis na wegańskie bułeczki z ciasta drożdżowego? Ten wpis odpowie Ci na te oba pytania!
[Wpis powstał w ramach współpracy z marką Kasia]
Wegańskie drożdżówki z pysznym nadzieniem (nieważne, czy to słodki twarożek, jagody czy dżem, drożdżówki ze wszystkim smakują rewelacyjnie!), kruszonką i słodziutki lukrem – ach, marzenie… Niestety, sklepowe bułeczki drożdżowe w 99% przypadków wegańskie nie są, a domowych przygotowywać się zwyczajnie nie chce. W końcu ciasto drożdżowe wymaga mnóstwa cierpliwości – najpierw przygotować zaczyn, potem poczekać, by wyrósł, wyrobić ciasto, znów czekać, aż wyrośnie… Kto ma na to czas?! Na pewno nie ja!
Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, kiedy w grę wchodzą święta – wtedy zamykanie się w kuchni na dłuuuugie godziny, by przygotować górę wegańskich pyszności dla mnie i moich bliskich, to czysta przyjemność! I Tobie również polecam podejść do tego w ten sposób. A jeżeli nie masz czasu, by godzinami siedzieć w kuchni, to zrób wyjątek chociaż dla tych drożdżówek – zapewniam Cię, że warto! Poza tym to świetny pretekst, by obejrzeć kilka odcinków ulubionego serialu (nie wiem, jak Ty, ale mnie najlepiej się gotuje właśnie przy serialach).
PS Ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko u wegan i lubiących słodkości łasuchów, ale i u osób z nietolerancją laktozy. W składnikach znajdziesz bowiem nie tylko mleko roślinne i roślinny jogurt, ale także pierwszą na polskim rynku alternatywę dla zwykłej margaryny do pieczenia – kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy.
ŚWIĄTECZNE DROŻDŻÓWKI Z POMARAŃCZOWYM SERKIEM – PRZEPIS
na 9 dużych drożdżówek
na zaczyn:
1/3 kubka mleka roślinnego (100 ml), u mnie ryżowe niesłodzone
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1 łyżka cukru (20 g)
1 łyżka mąki pszennej (16 g), u mnie typ 00
na ciasto:
3 niepełne kubki mąki (550 g) + dodatkowo ok. 1/2 kubka do podsypania na koniec
3/4 kubka gęstego jogurtu roślinnego naturalnego (250 g), u mnie migdałowy
1/2 kubka cukru (140 g) lub innego sypkiego słodzidła, np. erytrytolu, ksylitolu, cukru kokosowego
ok. 1/6 kostki do pieczenia Kasia (40 g)
1 czubata łyżka siemienia lnianego (20 g)
szczypta soli
na nadzienie:
1 kostka naturalnego tofu (180 g)
2 pomarańcze
2 łyżki cukru (45 g)
na kruszonkę:
3 łyżki cukru (55 g) lub innego sypkiego słodzidła
3 łyżki mąki (60 g)
ok. 1/6 kostki do pieczenia Kasia (40 g)
1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
na lukier:
3 łyżki cukru (60 g)
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy lub z cytryny (15 g)
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI ZE SŁODKIM POMARAŃCZOWYM SEREM?
1. Najpierw przygotowujemy zaczyn na wegańskie drożdżówki – w tym celu podgrzewamy (ale nie gotujemy do wrzenia!) mleko, a następnie wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i mąkę, i mieszamy dokładnie, aby cukier i drożdże na pewno się rozpuściły (mąka niekoniecznie, mogą być grudki). Gotowy zaczyn przelewamy do miseczki i wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, który nastawiamy na 50 stopni. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto.
2. Siemię lniane mielimy w młynku lub blenderze na proszek, zalewamy 5 łyżkami wrzątku i mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut.
3. Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy w garnuszku i następnie dodajemy do niej jogurt oraz siemię lniane.
4. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do niej cukier oraz uprzednio przygotowaną mokrą masę, a potem – gdy już wyrośnie – także zaczyn i szczyptę soli.
5. Wyrabiamy ciasto – 5 minut robotem lub mikserem (tylko pamiętaj o tym, że ciasto drożdżowe wyrabiamy hakami, a nie zwykłymi mieszadłami!) albo 10 minut rękami. Wyrobione ciasto znów wkładamy do nagrzanego na 50 stopni piekarnika na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, czyli słodki pomarańczowy serek, oraz kruszonkę.
6. Aby przygotować kruszonkę, roztapiamy kostkę do pieczenia Kasia w garnuszku i chwilę czekamy, by przestygła, a potem dodajemy do niej cukier, mąkę i cynamon i mieszamy, aż powstanie zbita kula. Taką zbitą kulę wkładamy do lodówki, aby stwardniała.
7. Nadzienie z kolei przygotowujemy w ten sposób, że wyciskamy sok z pomarańczy (2 łyżeczki odlewamy do osobnego naczynia, na poczet lukru) i razem z miąższem pozostałym na sitku wyciskarki, tofu i cukrem miksujemy na gładką masę.
8. Kiedy ciasto już wyrośnie, rękami posypanymi mąką formujemy z niego 9 bułeczek (jeśli ciasto jest zbyt lejące, można trochę podsypać je mąką), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i znów wkładamy do piekarnika (nagrzanego wciąż jedynie na 50 stopni) do wyrośnięcia. Spokojnie wystarczy im 20 minut.
9. Wyrośnięte bułeczki wyciągamy z piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni. W każdej bułce robimy łyżką dość dużą i głęboką (byle nie na wylot!) dziurę i do każdej nakładamy łyżkę nadzienia. Jeśli pozostało Ci nadzienie, to cieniutką warstwą – najlepiej używając do tego silikonowego pędzelka – posmaruj nim całe bułeczki. Kruszonkę zetrzyj na tarce i posyp nią obficie bułeczki.
10. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Są gotowe, gdy zaczynają się już wyraźnie rumienić.
11. Gdy wegańskie drożdżówki są gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia i przygotowujemy lukier. Aby przygotować lukier, mielimy cukier na puder i ucieramy go z sokiem pomarańczowym. Gotowym lukrem polewamy bułeczki.
Smacznego!
*