WEGAŃSKIE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

wegańskie drożdżowe racuchy z jabłkami - przepis

Pomysł na pyszne wegańskie śniadanie na niedzielę? Racuchy drożdżowe z jabłkami, mniam! Sprawdź jak je zrobić, wypróbuj mój przepis!

Racuchy drożdżowe z jabłkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zawsze je uwielbiałam, zwłaszcza gdy wychodziły spod pomarszczonej ręki mojej babci… Dziś to już odległe wspomnienia i te chwile raczej się już nie powtórzą, więc magię nieśpiesznych poranków z drożdżowymi racuchami pełnymi jabłek muszę sobie stworzyć sama. Oczywiście u mnie króluje wegańska wersja tego klasycznego przysmaku.

Ponieważ do racuchów potrzebujemy ciasta drożdżowego, na przygotowanie tego śniadania trzeba czasu (robi się szybko, właściwie samo, więc można przygotować zaczyn, a potem ciasto, i zacząć dzień od oglądania seriali, np. nowego sezonu “Grace i Frankie”). Dlatego polecam je jako śniadanie typowo niedzielne. Na drugi dzień racuchy nic nie tracą na smaku, więc może je również przygotować wieczorem jako wegańskie drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

racuchy drożdżowe wegańskie - przepis

WEGAŃSKIE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI – PRZEPIS

na kilkanaście sztuk (duże śniadanie dla dwóch osób)

2 kubki mąki pszennej
1 kubek mleka roślinnego (u mnie sojowe)
1 torebka suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka synamonu
szczypta soli
dodatkowo 2 średnie jabłka

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE RACUCHY Z JABŁKAMI?

1. Podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!) mleko i rozpuszczamy w nim drożdże razem z cukrem. Przelewamy mieszankę do większej miski (najlepiej tej, w której potem będziemy wyrabiać ciasto) i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, najlepiej do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni.

2. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka (obierek i ogryzków nie wyrzucamy, najlepiej zamrozić i zbierać kolejne obierki, a potem ugotować z tego kompot).

3. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego mąkę, cynamon i sól, i mieszamy na jednolite ciasto. Dodajemy do niego pokrojone jabłka, ponownie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

4. Na patelni do naleśników rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i nakładamy ciasto. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, smacznego!

Więcej pomysłów na niedzielne śniadanie na weganie:

Polub mnie na Facebooku (i koniecznie zaznacz w opcjach obserwowania “Wyświetlaj najpierw”), by dostać info o kolejnych przepisach na proste wegańskie potrawy!

wegański fanpage