Jak Używać Agaru? + Przepis Na Wegańską Galaretkę Wiśniową

agar - jak go używać?

Co to jest agar agar? Jak go używać? Do czego? I gdzie kupić? Sprawdź!

Co to jest agar agar?

Agar agar to naturalna – produkowana z glonów – substancja żelująca, czyli roślinna wersja żelatyny.

Sam w sobie agar jest bezsmakowy i bezzapachowy, dzięki czemu – podobnie jak żelatyna – sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach.

wegańska żelatyna - agar agar

 

W czym agar agar jest lepszy od żelatyny?

  • jest wegetariański (żelatyna nie) i wegański

  • tężeje nawet w temperaturze pokojowej, nie wymaga lodówki

  • proces tężenia agaru można odwrócić (żelatyny nie), wystarczy doprowadzić galaretkę z agarem do wrzenia

sernik z galaretką z agaru

Jak używać agaru?

Ogólna zasada jest taka, że na litr wrzątku (płynu lub musu) dajemy 2 łyżeczki agaru – najlepiej wcześniej rozmieszane z kilkoma łyżkami wody. Rozpuszczamy agar we wrzątku i czekamy, aż stężeje.

Oczywiście to, ile agaru potrzebujesz, zależy od tego, jak bardzo ścięte danie chcesz otrzymać – twardą czy delikatną galaretkę? A może jedynie leciutko ścięty mus?

Gdzie używać agaru?

Wszędzie tam, gdzie używasz lub używałaś dotąd żelatyny:

  • w domowych galaretkach (np. tych do sernika-tofurnika) – poniżej przepis na galaretkę wiśniową na agarze

  • w tymbalikach (warzywach w galarecie)

  • w panna cottcie

  • w ptasim mleczku

  • czy w domowych żelkach

Gdzie kupić agar agar?

Stacjonarnie dość trudno go dostać, dlatego polecam Ci Wegański Starter, gdzie poza agarem znajdziesz jeszcze 6 innych produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni :)
Zestaw początkującego weganina-4

Wegańska galaretka wiśniowa – przepis

porcja dla całej dużej rodziny :)

0,5 kubka wydrylowanych wiśni (140 g)
1,5 łyżki syropu z agawy (24 g)
3 łyżeczki agaru (6 g)

Jak zrobić wegańską galaretkę wiśniową?

1. Blendujemy wiśnie z syropem z agawy i kubkiem wody.

2. Odlewamy 1/4 kubka, a resztę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

3. W międzyczasie agar dodajemy do zimnego soku i mieszamy.

4. Gdy sok w garnku zacznie wrzeć, dodajemy ten z agarem i energicznie mieszamy, żeby agar się rozpuścił.

5. Przelewamy do miseczek lub silikonowych foremek i zostawiamy do stężenia.

Propozycja podania – z bitą śmietaną kokosową i świeżymi owocami.


Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez wcześniej Weganizujemy Polskę (@weganizujemy)