Jak Używać Agaru? + Przepis Na Wegańską Galaretkę Wiśniową

Co to jest agar agar? Jak go używać? Do czego? I gdzie kupić? Sprawdź!

Co to jest agar agar?

Agar agar to naturalna — produkowana z glonów — substancja żelująca, czyli roślinna wersja żelatyny.

Sam w sobie agar jest bezsmakowy i bezzapachowy, dzięki czemu — podobnie jak żelatyna — sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach.

wegańska żelatyna - agar agar

W czym agar agar jest lepszy od żelatyny?

  • jest wegetariański (żelatyna nie) i wegański

  • tężeje nawet w temperaturze pokojowej, nie wymaga lodówki

  • proces tężenia agaru można odwrócić (żelatyny nie), wystarczy doprowadzić galaretkę z agarem do wrzenia

sernik z galaretką z agaru

Jak używać agaru?

Ogólna zasada jest taka, że na litr wrzątku (płynu lub musu) dajemy 2 łyżeczki agaru – najlepiej wcześniej rozmieszane z kilkoma łyżkami wody. Rozpuszczamy agar we wrzątku i czekamy, aż stężeje.

Oczywiście to, ile agaru potrzebujesz, zależy od tego, jak bardzo ścięte danie chcesz otrzymać – twardą czy delikatną galaretkę? A może jedynie leciutko ścięty mus?

 
 

Gdzie używać agaru?

Wszędzie tam, gdzie używasz lub używałaś dotąd żelatyny:

  • w domowych galaretkach (np. tych do sernika-tofurnika) – poniżej przepis na galaretkę wiśniową na agarze
  • w tymbalikach (warzywach w galarecie)
  • w panna cottcie
  • w ptasim mleczku
  • czy w domowych żelkach

Wegańska galaretka wiśniowa – przepis

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 0,50 kubka wydrylowanych wiśni (140 g)
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek syropu z agawy (24 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek agaru (6 g)

1

Blendujemy wiśnie z syropem z agawy i kubkiem wody.

2

Odlewamy 1/4 kubka, a resztę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

3

W międzyczasie agar dodajemy do zimnego soku i mieszamy.

4

Gdy sok w garnku zacznie wrzeć, dodajemy ten z agarem i energicznie mieszamy, żeby agar się rozpuścił.

5

Przelewamy do miseczek lub silikonowych foremek i zostawiamy do stężenia.

Składniki

Składniki
 0,50 kubka wydrylowanych wiśni (140 g)
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek syropu z agawy (24 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek agaru (6 g)

Przepis

1

Blendujemy wiśnie z syropem z agawy i kubkiem wody.

2

Odlewamy 1/4 kubka, a resztę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

3

W międzyczasie agar dodajemy do zimnego soku i mieszamy.

4

Gdy sok w garnku zacznie wrzeć, dodajemy ten z agarem i energicznie mieszamy, żeby agar się rozpuścił.

5

Przelewamy do miseczek lub silikonowych foremek i zostawiamy do stężenia.

Wegańska galaretka wiśniowa

Propozycja podania – z bitą śmietaną kokosową i świeżymi owocami.