
Jak Używać Agaru? + Przepis Na Wegańską Galaretkę Wiśniową
Co to jest agar agar? Jak go używać? Do czego? I gdzie kupić? Sprawdź!
Co to jest agar agar?
Agar agar to naturalna — produkowana z glonów — substancja żelująca, czyli roślinna wersja żelatyny.
Sam w sobie agar jest bezsmakowy i bezzapachowy, dzięki czemu — podobnie jak żelatyna — sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach.
W czym agar agar jest lepszy od żelatyny?
-
jest wegetariański (żelatyna nie) i wegański
-
tężeje nawet w temperaturze pokojowej, nie wymaga lodówki
-
proces tężenia agaru można odwrócić (żelatyny nie), wystarczy doprowadzić galaretkę z agarem do wrzenia

Jak używać agaru?
Ogólna zasada jest taka, że na litr wrzątku (płynu lub musu) dajemy 2 łyżeczki agaru – najlepiej wcześniej rozmieszane z kilkoma łyżkami wody. Rozpuszczamy agar we wrzątku i czekamy, aż stężeje.
Oczywiście to, ile agaru potrzebujesz, zależy od tego, jak bardzo ścięte danie chcesz otrzymać – twardą czy delikatną galaretkę? A może jedynie leciutko ścięty mus?
Gdzie używać agaru?
Wszędzie tam, gdzie używasz lub używałaś dotąd żelatyny:
- w domowych galaretkach (np. tych do sernika-tofurnika) – poniżej przepis na galaretkę wiśniową na agarze
- w tymbalikach (warzywach w galarecie)
- w panna cottcie
- w ptasim mleczku
- czy w domowych żelkach
Wegańska galaretka wiśniowa – przepis
Blendujemy wiśnie z syropem z agawy i kubkiem wody.
Odlewamy 1/4 kubka, a resztę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie agar dodajemy do zimnego soku i mieszamy.
Gdy sok w garnku zacznie wrzeć, dodajemy ten z agarem i energicznie mieszamy, żeby agar się rozpuścił.
Przelewamy do miseczek lub silikonowych foremek i zostawiamy do stężenia.
Składniki
Przepis
Blendujemy wiśnie z syropem z agawy i kubkiem wody.
Odlewamy 1/4 kubka, a resztę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie agar dodajemy do zimnego soku i mieszamy.
Gdy sok w garnku zacznie wrzeć, dodajemy ten z agarem i energicznie mieszamy, żeby agar się rozpuścił.
Przelewamy do miseczek lub silikonowych foremek i zostawiamy do stężenia.