DESER NA DZIEŃ KOBIET – WEGAŃSKA PANNA COTTA

wegańska panna cotta - przepis

Wegańska panna cotta w ramach prezentu na Dzień Kobiet to świetny pomysł, sprawdź, jak ją przygotować! Przepis jest super prosty, więc każdy da sobie radę z jego wykonaniem :)

[wpis powstał we współpracy z wegańskim sklepem LasVegan.pl]

Dzień Kobiet tuż tuż! Masz już pomysł na prezent dla swojej dziewczyny, żony, przyjaciółki czy innej cudownej kobiety? Ja mam i chętnie się z Tobą nim podzielę – chodzi o pyszny deser, który możecie z okazji kobiecego święta wspólnie zjeść na podwieczorek. To panna cotta – oczywiście wegańska, ale zapewniam, że w smaku i konsystencji niczemu nie ustępuje tradycyjnej panna cotcie robionej na zwykłej śmietance. Deser jest nie tylko wegański, ale także bez glutenu oraz low carb (no chyba że zjesz wszystkie 9 porcji na raz, to wtedy przestanie być low carb, hehe), a jedna porcja ma tylko 68 kalorii, więc nadaje się dla każdego, nawet dla osoby na wiecznej diecie :)

Wszystkie składniki niemalże – z wyjątkiem waniliowego mleka roślinnego – kupisz w nowo otwartym sklepie wegańskiem LasVegan.pl

lasveganlogo

WEGAŃSKA PANNA COTTA JAK PRAWDZIWA – PRZEPIS

9 małych porcji

1 kubek mleka roślinnego waniliowego (300 ml)
10 niedużych suszonych daktyli (50 g)
garść orzechów nerkowca (35-40 g)
1 łyżka pasty kokosowej (20 g)
2 łyżeczki agaru (4 g)

dodatkowo:
syrop malinowy do polania (opcjonalnie)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ PANNA COTTĘ?

1. Mleko razem z pastą kokosową, orzechami nerkowca i daktylami gotujemy, aż zacznie wrzeć. Ważne, aby pasta kokosowa się rozpuściła. Odstawiamy na 20-30 minut, by daktyle i nerkowce jeszcze bardziej nasiąknęły mlekiem i zmiękły.

2. Do mleka dodajemy pół kubka wody i wszystko razem (wraz z nerkowcami i daktylami) blendujemy na gładko. W ten sposób powstaje gotowa masa na wegańską panna cottę.

3. Odlewamy 2 łyżki płynu, a resztę gotujemy doprowadzając do wrzenia. Odlany płyn mieszamy dokładnie z agarem i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, pilnując, aby nie wykipiało.

4. Gotową masę na panna cottę z agarem rozlewamy do silikonowych foremek na muffiny lub niedużych miseczek i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, do stężenia.

Podawaj zimną panna cottę prosto z lodówki (tylko wcześniej wyjmij ją z foremek, oczywiście :) polaną odrobiną syropu malinowego.

1 porcja* wegańskiej panna cotty ma:

  • 68 kcal,
  • 2 g białka,
  • 6 g węglowodanów,
  • 4 g tłuszczu.

* bez syropu malinowego i przy założeniu, że podzielisz masę na 9 porcji wielkości standardowych foremek na muffiny.