WEGAŃSKA ZUPA-KREM Z KALAFIORA Z DOMOWYM MLEKIEM KOKOSOWYM

wegańska zupa-krem kalafiorowa - przepis

Wypróbuj przepis na prostą kalafiorową zupę-krem z łagodnym domowym mlekiem kokosowym oraz z recyklingowymi grzanki z czerstwego pieczywa. Pyszności!

KALAFIOROWA ZUPA KREM Z DOMOWYM MLEKIEM KOKOSOWYM I GRZANKAMI

na 4 porcje

na mleko:
0,5 kubka wiórków kokosowych

na zupę:
1 mała główka kalafiora (500 g w sumie)
2 kubki bulionu warzywnego (ok. 0,5 l)
1 średnia cebula (106 g)
2 ząbki czosnku (8 g)
2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (22 g)
1 łyżka sosu sojowego (10 g)

przyprawy:
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kulki pieprzu
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka lubczyku

na grzanki:
czerstwe pieczywo – pół bochenka chleba, 2 duże bułki albo pół długiej bagietki (ok. 100 g)
1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego (10 g)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych

dodatkowo:
czarny sezam

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI KREM KALAFIOROWY?

1. Najpierw przygotowujemy mleko kokosowe – w tym celu wsypujemy wiórki kokosowe do kubka,  – zalewamy cały kubek wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia, a potem – po  około godzinie – przelewamy do blendera, dolewamy jeszcze 1,5 kubka i blendujemy. Odlewamy kubek mleka na zupę – resztę można zblendować z kilkoma daktylami i przecedzić przez gazę, i voila, masz domowe kokosowe mleko do kawy.

2. Aby przygotować wegańską kalafiorową zupę-krem, siekamy cebulkę i czosnek, i podsmażamy je w dużym garnku (na oleju oczywiście) z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie wyjmujemy przyprawy.

3. Kalafior kroimy w kostkę, razem z nogą, i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk, tymianek i sos sojowy. Gotujemy do czasu, aż kalafior zmięknie. Zajmie to ok. 15 minut.

4. W międzyczasie warto przygotować domowe grzanki – czerstwe pieczywo kroimy w kostkę czy po prostu nieduże kawałki (jak jest mocno czerstwe, to w kostkę ciężko będzie pokroić), mieszamy z olejem, czosnkiem i płatkami drożdżowymi, i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.

5. Ugotowaną zupę blendujemy z kubkiem mleka kokosowego. Podajemy z grzankami i czarnym sezamem.

Chcesz więcej prostych wegańskich przepisów?

Polub mnie na Facebooku (koniecznie zaznacz opcję obserwowania “Wyświetlaj najpierw”!) lub / i kup moją książkę “SMART VEGAN”.

wegański fanpage