CO JEDZĄ WEGANIE? #5 – POMYSŁY NA WEGAŃSKIE KANAPKI
Co jedzą weganie? Kanapki! A czym można posmarować wegańską kanapkę? I co na niej położyć? Brakuje Ci pomysłów? Odpowiedź znajdziesz we wpisie!
PROBLEM PIERWSZEGO ŚWIATA: CZYM POSMAROWAĆ KANAPKĘ?
Ojej, jest tyle opcji, że nie wiem, od czego zacząć… No ale pamiętam, że gdy przeszłam dopiero co na weganizm, to była to dla mnie zagwozdka. Cóż, jak się całe życie smaruje kanapkę margaryną albo masłem, które mają dość niewyraźny, w miarę neutralny smak, to ciężko znaleźć zamiennik.
No ale dobra. Można zatem wegańską kanapkę posmarować…
- Ramą 100% roślinną – z takich powszechnie dostępnych najprostszych zamienników,
- margaryną Alsan – ta jest dostępna głównie w wegańskich sklepach, jest droższa od zwykłej margaryny, a smakuje tak samo, no ale jak ktoś koniecznie chce margarynę, a uważa, że Unilever, producent Ramy, to zło, to proszę bardzo,
- oliwą lub olejem (polecam te smakowe, np. oliwę czosnkową, mniam!),
- pesto (niestety, kupne ZAZWYCZAJ są niewegańskie, ale samemu bardzo łatwo przygotować),
- wegańskim smalczykiem (ten coraz łatwiej dostać w sklepach, najpopularniejszy to Smakowity Pajda, ale prawie równie łatwo można go przygotować samemu, ja polecam przepis erVegana na smalec z fasoli z roślinnymi skwarkami)
- hummusem (można zrobić samemu, bo jest to mega proste, ale można też z bardzo wielu miejscach kupić – jeszcze nie spotkałam się z kupnym niewegańskim hummusem),
- pasztetem sojowym (kolejna pozycja z tych łatwo dostępnych i wegańskich),
- pastą warzywną (kupną, jest ich wiele, lub domową – sprawdź wpis 10 pomysłów na wegańskie pasty),
- wegańskim serkiem / twarożkiem (w coraz większej liczbie sklepów można kupić już np. wegański twarożek Valsoia, inne wegańskie serki można zamówić w sklepach internetowych, ale można je również przygotować samemu – z tofu albo pestek lub orzechów, polecam zwłaszcza twarożek słonecznikowy),
- wegańskim domowym masełkiem.
Wpis z zestawieniem wegańskich smarowideł w przygotowaniu.
WKŁAD DO WEGAŃSKIEJ KANAPKI
Moja typowa kanapka wygląda tak:
jakieś smarowidło (zwykle kupne, bo Kajtek jak mówi „zjadłbym pasztet”, to nie może się zdecydować, jaki konkretnie, więc kupujemy wszystkie, jakie są w sklepie, hehe) + wegański żółty ser (zazwyczaj gouda Posoi, ale ostatnio zasmakowałam w Wilmersburgerze, mniam!) + pomidor + ogórek świeży + awokado + szczypiorek
To jest mój ulubiony zestaw na kanapkę i jest on raczej stały, ale w produktach, które można położyć na wegańską kanapkę albo w niej upchać (jeśli jesteście fanami kanapek „zamkniętych”, hehe), naprawdę można przebierać! Co zatem położyć na kanapkę albo niej włożyć?
- świeże warzywa, wiadomo (najprostsza opcja to te warzywka, które są łatwo dostępne, a więc różne sałaty i inne liście, np. szpinak baby. papryka, pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler naciowy, cebula, cukinia i takie takie).
- warzywa po małej obróbce (podsmażone pieczarki, marchewka a la łosoś, warzywa pieczone z przyprawami itp.),
- tofu (jeśli ma być prosto z opakowania, to najlepiej wędzone; a jeśli naturalne, to polecam je wcześniej marynować kilka godzin albo usmażyć z przyprawami lub smakowym olejem i sosem sojowym),
- wegańskie sery żółte (najłatwiej dostępny to plastry Polsoi, dla mnie gouda jest spoko, jak już wspominałam, ale wiele osób na te polsojowe sery narzeka),
- wegańskie twarogi, sery pleśniowe itp. (te w swojej ofercie ma Serotonina),
- wegańskie wędliny (również Polsoja, te są dość łatwo dostępne),
- wegańskie kotlety (raczej do przygotowania samodzielnie, bo kupić można głównie w wegańskich sklepach; sprawdź wpis 10 pomysłów na wegańskie kotlety).
POMYSŁY NA WEGAŃSKIE KANAPKI – INSTA-PRZEGLĄD
Post udostępniony przez natalia (@vege_natalia)
Post udostępniony przez Minimal Vegan Eats (@minimalveganeats)
This is How a sandwich should Look like ? @bettinas_kitchen ?
Post udostępniony przez Coming Soon (@veganorigo)
Post udostępniony przez Magdalena (@greenlena)
Vegan chicken curry sandwich ☀️ #whatveganseat ???
Post udostępniony przez Tiina ☽ 26 ☾ Norwegian (@tiina.b)
Pst, sprawdź również: Co jedzą weganie na śniadanie, obiad i deser?
*