
2 PROSTE WEGAŃSKIE SOSY DO BURGERÓW
Super prosty przepis na 2 idealne wegańskie sosy do burgerów. Sprawdź, jak zrobić sos czosnkowy i wegański majonez koperkowy z orzechów nerkowca!
Orzechy nerkowca to mój ostatni hit w kuchni – robię z nich i wytrawne sosy, i słodkie desery. Gdy na dziś planowałam zrobienie pysznych tofu burgerów (przepis też Wam podrzucę wkrótce), od razu było jasne, że sosy będą na bazie nerkowców. Ponieważ tofu było mocno zamarynowane, nie chciałam przedobrzyć ze smakami i postawiłam na prostotę sosów – przygotowałam sos czosnkowy i „majonez” koperkowy. Wszystko skomponowało się idealnie, spytajcie mojego chłopaka!
WEGAŃSKIE SOSY Z ORZECHÓW NERKOWCA – BAZA
100 g orzechów nerkowca
100 ml mleka sojowego niesłodzonego
Wystarczy namoczyć nerkowce (ja to robię wieczorem, aby na następny dzień od razu były gotowe), a potem zblendować je z mlekiem. Taka ilość będzie idealna na 4 burgery. Jeśli chcecie zrobić oba sosy, na koniec podzielcie bazę na 2 części i każdą z nich zblendujcie z odpowiednimi składnikami.
WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY
połowa bazy z orzechów nerkowca
1 duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki cebuli suszonej
0,5 łyżeczki kurkumy (można pominąć, nie czuć jej w smaku, ale nadaje ładny kolor, hehe)
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
WEGAŃSKI MAJONEZ KOPERKOWY
0,5 łyżeczki czarnej soli
0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej (lub innej, byle łagodnej w smaku)
1 łyżeczka suszonego koperku
szczypta pieprzu

*