
10 POMYSŁÓW NA WEGAŃSKIE NALEŚNIKI
…czy raczej 2 pomysły na naleśniki i 8 pomysłów na farsz do nich (i na słodko i na wytrawnie).
Naleśniki to świetne jedzonko – w zależności od tego, jak i z czym je przyrządzimy mogą być śniadaniem, deserem albo i nawet obiadem! W dodatku robi się je w miarę szybko, a są naprawdę pyszne! Dziś zatem pokażę Wam kilka moich wegańskich naleśnikowych opcji.
1. NALEŚNIKI KLASYCZNE
Przepis na klasyczne wegańskie naleśniki Wam już podawałam TUTAJ, więc nie będę się powtarzać, wystarczy jak klikniecie w link. Zwykłe naleśniki mają to do siebie, że można zrobić ich cały stos, a potem jeść z różnymi pysznymi nadzieniami, w zależności od kaprysu na słodko lub na wytrawnie.
2. NALEŚNIKI CZEKOLADOWE
Na te naleśniki wpadłam zupełnym przypadkiem. Po prostu zabrakło mi zwykłego mleka, użyłam więc czekoladowego (tego z Biedry), i ot cały sekret. Tak że w tym przypadku też korzystacie z TEGO przepisu, ale zamieniacie mleko zwykłe na czekoladowe. Te naleśniki, oczywiście, już raczej jemu jedynie ze słodkim nadzieniem.
[NADZIENIA WYTRAWNE]
3. SZPINAK Z TOFU
Pomysł na ten farsz skradłam od mamy mojego eks – robiła do naleśników naprawdę przepyszne szpinakowe nadzienie, które postanowiłam odtworzyć. Oczywiście, ona używałam zwykłego twarogu, ja użyłam tofu. Przepis jest superprosty – mrożony szpinak rozmrażamy, ładujemy na patelnię razem z 300 gramami rozdrobnionego tofu i 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i czym tam jeszcze lubimy (ja np. wszędzie ładuję zioła prowansalskie), po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju (można dolać za to wody).
4. SOS TAK JAKBY BOLOŃSKI
Kolejny pyszny i prosty pomysł. W garnku, w bulionie warzywnym gotujemy granulat sojowy (tak pół szklanki), a na patelni mieszamy pomidory z puszki, a najlepiej z dwóch puszek, razem z zalewą i pokrojoną w plasterki marchewką. Jak marchewka zmięknie, blendujemy to, co wrzuciliśmy na patelnię, po czym doprawiamy (sól, pieprz, duuużo bazylii), mieszamy z granulatem sojowymi i gotowe. Ewentualnie podgrzewamy aż do zgęstnienia, jeśli takie nadzienie jest zbyt rzadkie i będzie się wylewało z naleśników.
5. PASTA CIECIERZYCOWO-POMIDOROWA
Opcja na superszybko – cieciorkę z puszki (dobrze odcedzoną!) blendujemy na gładko z suszonymi pomidorami w proporcjach 1:1. Można jeszcze na koniec, już po blendowaniu, dorzucić sezam albo pestki dyni. A jeśli nie mamy cieciorki i nie chce nam się iść do sklepu, to i biała fasolka z puszki się sprawdzi.
6. KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI
Jak mogłabym zapomnieć o starych dobrych krokietach? Moja Rodzicielka robiła zawsze takie z żółtym serem i pieczarkami, obtoczone w bułce tartej i przysmażone – mniam, niebo w gębie! Nie widzę powodu, by nie powtórzyć takich w wersji wegańskiej. Jako nadzienie posłuży nam więc po prostu wegański ser żółty starty na tarce i pokrojone podsmażone z cebulką pieczarki. A żeby bułka tarta kleiła się do zawiniętych naleśników, zamiast jajka używamy wymieszanej z wodą mąki kukurydzianej. Podsmażamy i gotowe!
[NADZIENIA SŁODKIE]
7. MASŁO CZEKOLADOWE
Naleśniki z wegańską nutellą zawsze spoko! A na tę wegańską nutellę opcji jest wiele (i podawałam je TU, w punkcie 2) – stałym składnikiem jest tak naprawdę tylko gorzkie kakao.
8. BITA ŚMIETANA KOKOSOWA + OWOCE
Bitą wegańską śmietanę można kupić, ale równie dobrze można ją zrobić samemu – z twardej części mleka kokosowego. Wystarczy ją… ubić. Polecam dosłodzić, jeśli ma to być taka prawdziwa niezdrowa bita śmietana. A do tej śmietany dorzucamy pokrojone w plasterki czy kosteczkę ulubione owoce, i pyszny podwieczorek gotowy!
9. SŁODKI SER
Na naleśniki ze słodkim wegańskim serem jak u mamy (no przynajmniej moja mama robiła takie zasmażane naleśniory z serem) podawałam Wam już przepis TU, ale nie mogłam go nie przypomnieć, bo jest mistrzowski.
10. BANANOWO-KOKOSOWY KREM JAGLANY
Na wodzie kokosowej gotujemy płatki jaglane (do momentu, gdy wchłoną całą tę wodę), potem dodajemy banana i wiórki kokosowej, blendujemy i gotowe! Można ewentualnie dosłodzić, np. syropem daktylowym.