
PRZEPIS NA SER Z MARCHEWKI (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY I LOW CARB)
Jak zrobić wegański dietetyczny ser? Zamiast ziemniaka użyć marchewki, to proste! Zresztą sprawdź przepis i przekonaj się osobiście…
Wegański ser z ziemniaka wszyscy już doskonale znamy, prawda? Niestety dla osób na diecie, zawiera on potężną dawkę węglowodanów (ziemniaki, wiadomo). Na szczęście można go odtworzyć w wersji dietetycznej, przynajmniej jeśli chodzi o dietę ketogeniczną czy jakąkolwiek dietę low carb. Wystarczy zastąpić ziemniaki marchewką! Taki wegański ser z marchewki ma dodatkowo piękny pomarańczowy kolor. W smaku od klasyku różni się lekką słodyczą, ale zapewniam, że jest naprawdę przepyszny!

Zresztą gdy ostatnio wrzuciłam na stories Weganizujemy Polskę to zdjęcie, zaraz odezwał się chór głosów z prośbą o przepisy. No to macie przepisy – poniżej na wegański ser z marchewki, a TUTAJ na wegański parmezan z migdałów. Nie ma za co!
WEGAŃSKI SER Z MARCHEWKI – PRZEPIS
Marchewki obieramy (obierki warto wymoczyć w wodzie z solą - na 9 jednostek wody wystarczy dać 1 jednostkę soli - i wypłukać, a następnie zamrozić; jak się już uzbiera więcej, będzie jak znalazł na czipsy) i gotujemy. Ugotowaną marchew blendujemy z pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami wody i wegański ser gotowy!
Składniki
Przepis
Marchewki obieramy (obierki warto wymoczyć w wodzie z solą - na 9 jednostek wody wystarczy dać 1 jednostkę soli - i wypłukać, a następnie zamrozić; jak się już uzbiera więcej, będzie jak znalazł na czipsy) i gotujemy. Ugotowaną marchew blendujemy z pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami wody i wegański ser gotowy!
1 porcja takiego wegańskiego sera z marchewki ma:
- 125,1 kcal,
- 2,4 g białka,
- 4,6 g węglowodanów
- i 10,4 g tłuszczu.
*