PRZEPIS NA SER Z MARCHEWKI (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY I LOW CARB)

Jak zrobić wegański dietetyczny ser? Zamiast ziemniaka użyć marchewki, to proste! Zresztą sprawdź przepis i przekonaj się osobiście…

Wegański ser z ziemniaka wszyscy już doskonale znamy, prawda? Niestety dla osób na diecie, zawiera on potężną dawkę węglowodanów (ziemniaki, wiadomo). Na szczęście można go odtworzyć w wersji dietetycznej, przynajmniej jeśli chodzi o dietę ketogeniczną czy jakąkolwiek dietę low carb. Wystarczy zastąpić ziemniaki marchewką! Taki wegański ser z marchewki ma dodatkowo piękny pomarańczowy kolor. W smaku od klasyku różni się lekką słodyczą, ale zapewniam, że jest naprawdę przepyszny!

wegański ser z marchewki, wegański parmezan

Zresztą gdy ostatnio wrzuciłam na stories Weganizujemy Polskę to zdjęcie, zaraz odezwał się chór głosów z prośbą o przepisy. No to macie przepisy – poniżej na wegański ser z marchewki, a TUTAJ na wegański parmezan z migdałów. Nie ma za co!

WEGAŃSKI SER Z MARCHEWKI – PRZEPIS

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 3 średnie marchewki (150 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (10 g) - w wersji BG zwróć uwagę na to, aby płatki były na pewno BG (klasyczne mogą być zanieczyszczone glutenem)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju słonecznikowego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek ciemnego sosu sojowego (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju kokosowego (10 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czosnku granulowanego
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu - ziołowego bądź ewentualnie czarnego

1

Marchewki obieramy (obierki warto wymoczyć w wodzie z solą - na 9 jednostek wody wystarczy dać 1 jednostkę soli - i wypłukać, a następnie zamrozić; jak się już uzbiera więcej, będzie jak znalazł na czipsy) i gotujemy. Ugotowaną marchew blendujemy z pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami wody i wegański ser gotowy!

Składniki

Składniki
 3 średnie marchewki (150 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (10 g) - w wersji BG zwróć uwagę na to, aby płatki były na pewno BG (klasyczne mogą być zanieczyszczone glutenem)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju słonecznikowego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek ciemnego sosu sojowego (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju kokosowego (10 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czosnku granulowanego
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu - ziołowego bądź ewentualnie czarnego

Przepis

1

Marchewki obieramy (obierki warto wymoczyć w wodzie z solą - na 9 jednostek wody wystarczy dać 1 jednostkę soli - i wypłukać, a następnie zamrozić; jak się już uzbiera więcej, będzie jak znalazł na czipsy) i gotujemy. Ugotowaną marchew blendujemy z pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami wody i wegański ser gotowy!

WEGAŃSKI SER Z MARCHEWKI

1 porcja takiego wegańskiego sera z marchewki ma:

  • 125,1 kcal,
  • 2,4 g białka,
  • 4,6 g węglowodanów
  • i 10,4 g tłuszczu.

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!