NAJLEPSZA PIZZA NA ŚWIECIE

Nie wiem, jak Wy, ale ja pizzę mogłabym jeść dzień w dzień i nigdy mi się nie znudzi (udowodnione — pracowałam w pizzerii i faktycznie jadłam tam pizzę dzień w dzień, nie miałam dość!). Jeśli macie podobnie, to mam dla Was przepis na ciasto na pizzę, które ZAWSZE wychodzi, a przygotowanie go zajmuje około 5-ciu minut.

Z tego przepisu przygotujecie cala dużą blachę wegańskiej pizzy w stylu amerykańskim (na grubym cieście).

Jeśli wolicie cienkie ciasto, zmniejszcie liczbę składników dwukrotnie i po tym, jak ciasto wyrośnie, dobrze je rozwałkujcie.

SKŁADNIKI

3 szklanki mąki,

pół kostki drożdży,

2 łyżki oleju,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka soli, woda

I DO DZIEŁA!

1. W 0,5 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier
2. Mieszamy mąkę z solą, olejem oraz wodą z drożdżami. Dolewamy jeszcze trochę wody, tak “na oko”. Jeśli przypadkiem dodamy jej zbyt dużo, po prostu dosypujemy odrobinę mąki.
3. Wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blasze, smarujemy olejem i keczupem, po czym nakładamy ulubione składniki, na to ser, i wstawiamy do piekarnika (grzanie 160 stopni włączamy, dopiero gdy wstawiamy tam pizzę) na pół godziny. Na ostatnie 10 minut można podkręcić do 180 stopni.

SMACZNEGO!

[źródło zdjęcia tytułowego]