PRZEPIS NA WEGAŃSKI MAJONEZ JAGLANY

Przepis na super prosty i idealnie kremowy wegański majonez z kaszy jaglanej. Sprawdź!

Wegański majonez z jedynego słusznego przepisu mleko sojowe + olej zawsze ubijałam ręcznym blenderem z trzepaczkową końcówką (tak, tak, teraz już wiem, że ponoć w kielichowym na wysokich obrotach też się ubije). Ale że ostatnio dwa takowe blendery zepsułam (mode #chujowapanidomu) i że na dodatek mój chłopak ciśnie mnie o jak najmniejszą ilość tłuszczu w jedzonku, musiałam wymyślić coś innego. I tak właśnie powstał wegański majonez jaglany. Ku zdziwieniu memu wyszedł idealnie majonezowy – konsystencja i smak, jak dla mnie, identyczne jak w tym z mleka sojowego, a przy tym o niebo zdrowszy (kasza jaglana wszak jest królową wśród kasz!), no i tańszy, rzecz jasna. Podaję zatem ten genialny w swej prostocie przepis dalej w świat (choć znając życie Ameryki nie odkryłam i już dawno ktoś coś takiego zrobił, hehe)!

WEGAŃSKI MAJONEZ JAGLANY

Z podanej ilości składników wyjdzie mały słoiczek majonezu – ilość wystarczająca na ok. 1 kg sałatki.

  • 30 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka (płaska!) czarnej soli kala namak
  • szczypta pieprzu

Kaszę ugotować, wystudzić i zblendować wszystkie składniki razem. I już! A jeśli zastanawiacie się, jaką pyszną sałatkę by tu z tym majonezem zmajstrować, bo klasyczna jarzynowa Wam się już znudziła, to polecam moją sałatkę z ananasem (w tym przepisie znajdziecie też przepis na wegański majonez z… ciecierzycy).

SMACZNEGO!

PS. Uwaga, uwaga, uwaga! Już we wtorek (25 października) wychodzi kolejny numer V mag, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, zapiszcie się na newsletter (na start dostaniecie 1. numer i przepis na pyszka sałatkę), a otrzymacie go na mejla!

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku i zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!