ZAMIAST PIECZYWA – PROSTE KRAKERSY (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, KETO/LCHF)

Czym na diecie ketogenicznej czy jakiejkolwiek low carb zastąpić pieczywo? Albo na czym przygotować kanapki osobie nietolerującej glutenu? Polecam te oto pyszniutkie krakersy!

Przepis na te krakersy w wersji bardzo podstawowej (bo też i liczę na to, że będziecie mocno moje przepisy modyfikować i eksperymentować w kuchni!) pojawił się w mojej książce „SMART VEGAN” (klik po fragment i kod rabatowy). Dziś przedstawiam jedną z jego licznych ulepszonych wersji. Spróbuj koniecznie, a potem… Potem zaszalej i przygotuj swoją własną wersję!

Te krakersy świetnie nadaję się na zdrową przekąskę (warto mieć je zawsze pod ręką w torbie czy plecaku), tak zamiast czipsów czy innych tuczących pyszności do pochrupania, ale też super sprawdzają się jako zamiennik pieczywa. Oczywiście są wegańskie, a do tego nadają się dla osób na diecie keto / LCHF oraz dla bezglutenowców.

UWAGA! Interesuje Cię temat diety wegańskiej keto / low carb? Wypełnij tę ankietę (TYLKO 3 PYTANIA)!

KRAKERSY LNIANO-DYNIOWO-KONOPNE – PRZEPIS

2 porcje po 4 duże krakersy

3,5 łyżki białego sezamu (34 g)
2,5 łyżki złocistego siemienia lnianego (26 g)
2,5 łyżki pestek dyni (26 g)
2,5 łyżki ziaren konopi (26 g)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego (10 g)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki suszonego szczypiorku
szczypta pieprzu

JAK ZROBIĆ PROSTE WEGAŃSKIE KRAKERSY?

1. 1 płaską łyżkę (ok. 8 g) sezamu zostawiamy, a resztę razem z siemieniem, pestkami dyniami i ziarnami konopi mielimy w młynku do kawy lub blenderze na mąkę.

2. Do powstałej mieszanki dodajemy przyprawy, tą odłożoną łyżkę sezamu, sos sojowy oraz 3-4 łyżki ciepłej wody, i mieszamy wszystko razem formując lepką kulę zbitego ciasta. O taką:

jak zrobić wegańskie krakersy?

3. Blat wykładamy papierem do pieczenia (arkuszem takiej wielkości, aby zmieścił się na dużą blachę do piekarnika), na środek wykładamy ciasto i spłaszczamy je dłońmi, a następnie wałkiem owiniętym folią lub papierem do pieczenia rozwałkowujemy na cienko i – to BARDZO ważne – równomiernie.

4. Papier z rozwałkowanym ciastek przeciągamy na jasną stronę mocy blachę i kroimy na mniejsze lub większe krakersy, a następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut (gdy tylko najcieńsze brzegi zaczną się przypalać, od razu wyjmujemy z piekarnika).

Pst, spróbuj tych krakersów z serem z marchewki (kliknij po przepis!).

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!