KOKOSOWO-RÓŻANE KULKI MOCY – KOLEJNY PRZEPIS NA WALENTYNKI

Kulki mocy o smaku kokosa i róży to świetny pomysł na wegański walentynkowy prezent. Pięknie pachną, świetnie smakują, a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Sprawdź przepis!

Kulki mocy kokosowo-różane to moja kolejna propozycja na słodki prezent na wegańskie Walentynki.

Wczoraj pokazywałam Wam, jak zrobić wegańskie czekoladki, ale domyślam się, że jak niektórzy przeczytali przepis, to pomyśleli „nie chce mi się latać w kółko koło zamrażary” i odpuścili. Przepis jest naprawdę super łatwy i zachęcam Was do wypróbowania go! No ale jeżeli jednak się uprzecie, że wolicie coś prostszego i szybszego, to też przybywam z pomocą. Te kulki mocy to sztos – nie wiem, czy lepiej pachną, czy smakują, hehe. Może Wy będziecie potrafili się zdecydować?

Spróbujcie i dajcie mi znać!

Kokosowo-różane kulki mocy – przepis

Liczba porcji15 porcji

Składniki
 1 kubek suszonych daktyli
 0,50 kubka płatków owsianych
 0,50 wiórków kokosowych + do obtoczenia jeszcze 2 łyżki
 2 łyżka/łyżki/łyżek mleka kokosowego w proszku (jak nie masz, to pomiń)
 2 łyżka/łyżki/łyżek wody różanej

1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odlewamy wodę do garnka (nie wylewamy do zlewu, przyda się jeszcze!), a daktyle blendujemy na w miarę gładką masę. Jeśli ciężko Ci się blenduje, to dodaj kilka łyżek wody, która Ci została po tych daktylach.

2

Do daktylowej masy dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i formujemy kulki mocy. Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby masa się zbiła.

3

Pozostałą wodę po moczeniu daktyli można wykorzystać np. do smoothie, do przygotowania naleśników albo jakichś słodkich wypieków.

Składniki

Składniki
 1 kubek suszonych daktyli
 0,50 kubka płatków owsianych
 0,50 wiórków kokosowych + do obtoczenia jeszcze 2 łyżki
 2 łyżka/łyżki/łyżek mleka kokosowego w proszku (jak nie masz, to pomiń)
 2 łyżka/łyżki/łyżek wody różanej

Przepis

1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odlewamy wodę do garnka (nie wylewamy do zlewu, przyda się jeszcze!), a daktyle blendujemy na w miarę gładką masę. Jeśli ciężko Ci się blenduje, to dodaj kilka łyżek wody, która Ci została po tych daktylach.

2

Do daktylowej masy dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i formujemy kulki mocy. Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę, aby masa się zbiła.

3

Pozostałą wodę po moczeniu daktyli można wykorzystać np. do smoothie, do przygotowania naleśników albo jakichś słodkich wypieków.

Kokosowo-różane kulki mocy

Sprawdź też: Przepis na kulki mocy proteinowo-miodowe (ale bez miodu! W pełni wegańskie!)