PRZEPIS NA PIKANTNE WEGAŃSKIE NUGGETSY, CZYLI SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA

Jak zrobić wegańskie nuggetsy? Proponuję… kalafior! Pikantne wegańskie skrzydełka z kalafiora to świetna przekąska na imprezy czy do wieczornego seanu filmowego. Wypróbuj mój przepis!

Wegańskie nuggetsy, czyli skrzydełka z kalafiora – przepis

Liczba porcji3 porcje

Składniki
na "bulion":
 4 cebulki dymki (takie po szczypiorku)
 2 łyżka/łyżki/łyżek oliwy z oliwek
 2 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek srirachy
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek octu balsamicznego
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czosnku granulowanego
 10 nasion kolendry
 4 liście laurowe
 spora szczypta pieprzu
na panierkę:
 2 szkl. płatków kukurydzianych
 1 ¼ szkl. szklanki wody
 5 łyżka/łyżki/łyżek mąki kukurydzianej
 2 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
 1 łyżka/łyżki/łyżek czosnku granulowanego
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek srirachy
 1 łyżka/łyżki/łyżek słodkiej papryki
 Rada: Jeśli nie chcesz, aby wegańskie skrzydełka z kalafiora miały pikantny smak, po prostu pomiń w przepisie srirachę. Też będzie pycha!

1

Cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie z liśćmi laurowymi i nasionami kolendry. W międzyczasie dzielimy kalafior na średniej wielkości różyczki.

2

Podsmażoną cebulkę zalewamy wrzątkiem i dodajemy pozostałe składniki na "bulion". Wrzucamy tam kalafior i gotujemy do czasu, aż będzie al dente, czyli już ugotowany, ale jeszcze niezbyt miękki. Czyli max 10 minut, nie dłużej! Następnie odcedzamy kalafior.

3

Przygotowujemy ciasto do panierki - mieszamy ze sobą wszystkie składniki, prócz płatków kukurydzianych oczywiście. Mieszamy dokładnie na jednolite ciasto!

4

Płatki kukurydziane kruszymy w rękach na drobniejsze kawałeczki.

5

Każdy kawałek kalafiora obtaczamy najpierw w cieście, a potem od razu w płatkach, i odstawiamy na blachę do pieczenia.

6

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut

Składniki

Składniki
na "bulion":
 4 cebulki dymki (takie po szczypiorku)
 2 łyżka/łyżki/łyżek oliwy z oliwek
 2 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek srirachy
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek octu balsamicznego
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czosnku granulowanego
 10 nasion kolendry
 4 liście laurowe
 spora szczypta pieprzu
na panierkę:
 2 szkl. płatków kukurydzianych
 1 ¼ szkl. szklanki wody
 5 łyżka/łyżki/łyżek mąki kukurydzianej
 2 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
 1 łyżka/łyżki/łyżek czosnku granulowanego
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek srirachy
 1 łyżka/łyżki/łyżek słodkiej papryki
 Rada: Jeśli nie chcesz, aby wegańskie skrzydełka z kalafiora miały pikantny smak, po prostu pomiń w przepisie srirachę. Też będzie pycha!

Przepis

1

Cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie z liśćmi laurowymi i nasionami kolendry. W międzyczasie dzielimy kalafior na średniej wielkości różyczki.

2

Podsmażoną cebulkę zalewamy wrzątkiem i dodajemy pozostałe składniki na "bulion". Wrzucamy tam kalafior i gotujemy do czasu, aż będzie al dente, czyli już ugotowany, ale jeszcze niezbyt miękki. Czyli max 10 minut, nie dłużej! Następnie odcedzamy kalafior.

3

Przygotowujemy ciasto do panierki - mieszamy ze sobą wszystkie składniki, prócz płatków kukurydzianych oczywiście. Mieszamy dokładnie na jednolite ciasto!

4

Płatki kukurydziane kruszymy w rękach na drobniejsze kawałeczki.

5

Każdy kawałek kalafiora obtaczamy najpierw w cieście, a potem od razu w płatkach, i odstawiamy na blachę do pieczenia.

6

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut

Wegańskie nuggetsy, czyli skrzydełka z kalafiora

Więcej przepisów na wegańskie przekąski na imprezę oraz całe imprezowe (wegańskie!) menu znajdziesz w moim ebooku SMART VEGAN Roślinne lunchboxy. Do końca weekendu kupisz go 10 zł taniej z kodem rabatowym LUNCHBOXY10

wegańskie przepisy na imprezę