PROSTE WEGAŃSKIE CZEKOLADKI NA WALENTYNKI

Słodki wegański prezent na Walentynki? Polecam ten przepis na wegańskie czekoladki! Jest prosty, a czekoladki wychodzą naprawdę smaczne.

Wegańska bombonierka na Walentynki? Zapomnij! Wegańskie czekoladki są super trudne do znalezienia, o ile to w ogóle możliwe… Zawsze oczywiście możesz poratować się wiśniami w likierze (Mon Cheri) czy śliwkami w czekoladzie (większość jest wegańska, ale sprawdzaj skład, bo może trafisz akurat na te, które nie są), ale bądźmy uczciwi – to zdecydowanie NIE TO SAMO co słodkie czekoladki z jakimś kremowym nadzieniem…

Sprawdź wpis: Wegański czekoladki, pralinki i inne słodkości na prezent – lista

A jeśli powiem Ci, że przepyszne wegańskie czekoladki możesz z łatwością przygotować samemu? Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale w oczekiwaniu, aż zamarzną możesz zawsze obejrzeć coś na Netflixie :)

No to łap przepis! Pod wersją tekstową, czyli na samym końcu wpisu, masz też przepis w formie filmiku (niech nie zdziwi Cię tytuł, przygotowywałam go w maju :))

Proste wegańskie czekoladki na prezent – przepis

Liczba porcji30 porcji

Składniki
 1,50 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego
nadzienie do czekoladek:
 ¼ kubka kaszy jaglanej
  kubka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
 sok z połowy cytryny
 6 dużych truskawek
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego płynnego słodzidła

Przygotowanie nadzienia do czekoladek:
1

Kaszę jaglaną zalewamy w garnku 1/3 kubka mleka roślinnego i 1/3 kubka wody, i gotujemy. Pamiętamy, by regularnie mieszać, aby kasza się nie przypaliła.

2

Ugotowaną i wystygłą kaszę blendujemy z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką syropu klonowego oraz 1/3 kubeczka mleka. Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną połowę blendujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny, a drugą z truskawkami.

Przygotowanie czekolady:
3

Roztapiamy czekoladę w urządzeniu do fondue albo po prostu w kąpieli wodnej. Dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.

4

Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Gotujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć wyłączamy palnik, a na garnek kładziemy ceramiczną miseczkę albo nawet talerz do zupy. Jeśli masz małą miseczkę, która wpadnie do garnka, to możesz też na garnek nałożyć druciane sitko i na nie położyć miseczkę. Na tę miseczkę (albo talerz) kładziemy pokruszoną czekoladę. Pod wpływem gorąca pary wodnej powinna się roztopić.

Przygotowanie wegańskich czekoladek:
5

Roztopioną czekoladą smarujemy silikonowe foremki do lodu (dno oraz boczne ścianki), a następnie wysmarowaną foremkę zostawiamy na 30 minut w zamrażarce.

6

Wyjmujemy zamrożone foremki z zamrażalnika i nakładamy do nich nadzienie. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut

7

I na koniec zamrożone już czekoladki smarujemy z wierzchu czekoladą, aby je "zamknąć", i ostatni już raz wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach są gotowe. Można je trzymać w zamrażarce (dłużej wytrzymają) lub w lodówce.

Składniki

Składniki
 1,50 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego
nadzienie do czekoladek:
 ¼ kubka kaszy jaglanej
  kubka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
 sok z połowy cytryny
 6 dużych truskawek
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego płynnego słodzidła

Przepis

Przygotowanie nadzienia do czekoladek:
1

Kaszę jaglaną zalewamy w garnku 1/3 kubka mleka roślinnego i 1/3 kubka wody, i gotujemy. Pamiętamy, by regularnie mieszać, aby kasza się nie przypaliła.

2

Ugotowaną i wystygłą kaszę blendujemy z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką syropu klonowego oraz 1/3 kubeczka mleka. Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną połowę blendujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny, a drugą z truskawkami.

Przygotowanie czekolady:
3

Roztapiamy czekoladę w urządzeniu do fondue albo po prostu w kąpieli wodnej. Dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.

4

Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Gotujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć wyłączamy palnik, a na garnek kładziemy ceramiczną miseczkę albo nawet talerz do zupy. Jeśli masz małą miseczkę, która wpadnie do garnka, to możesz też na garnek nałożyć druciane sitko i na nie położyć miseczkę. Na tę miseczkę (albo talerz) kładziemy pokruszoną czekoladę. Pod wpływem gorąca pary wodnej powinna się roztopić.

Przygotowanie wegańskich czekoladek:
5

Roztopioną czekoladą smarujemy silikonowe foremki do lodu (dno oraz boczne ścianki), a następnie wysmarowaną foremkę zostawiamy na 30 minut w zamrażarce.

6

Wyjmujemy zamrożone foremki z zamrażalnika i nakładamy do nich nadzienie. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut

7

I na koniec zamrożone już czekoladki smarujemy z wierzchu czekoladą, aby je "zamknąć", i ostatni już raz wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach są gotowe. Można je trzymać w zamrażarce (dłużej wytrzymają) lub w lodówce.

Proste wegańskie czekoladki na prezent

Inne pomysły na nadzienie do wegańskich czekoladek: masło orzechowe – samo albo zblendowane z bananem, kokosowa masa z przepisu na wegańskie batoniki a la Bounty, orzechowy pudding, śmietana kokosowa wymieszana z pokruszonymi ciasteczkami Oreo

Potrzebny „sprzęt”: silikonowe foremki do lodu (np. w kształcie serduszek), silikonowy pędzelek, urządzenie do fondue lub garnek i miseczka, blender.

Sprawdź też: Inne pomysły na domowe wegańskie słodycze na prezent (aż 10 przepisów!)