
PROSTE WEGAŃSKIE CZEKOLADKI NA WALENTYNKI
Słodki wegański prezent na Walentynki? Polecam ten przepis na wegańskie czekoladki! Jest prosty, a czekoladki wychodzą naprawdę smaczne.
Wegańska bombonierka na Walentynki? Zapomnij! Wegańskie czekoladki są super trudne do znalezienia, o ile to w ogóle możliwe… Zawsze oczywiście możesz poratować się wiśniami w likierze (Mon Cheri) czy śliwkami w czekoladzie (większość jest wegańska, ale sprawdzaj skład, bo może trafisz akurat na te, które nie są), ale bądźmy uczciwi – to zdecydowanie NIE TO SAMO co słodkie czekoladki z jakimś kremowym nadzieniem…
Sprawdź wpis: Wegański czekoladki, pralinki i inne słodkości na prezent – lista
A jeśli powiem Ci, że przepyszne wegańskie czekoladki możesz z łatwością przygotować samemu? Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale w oczekiwaniu, aż zamarzną możesz zawsze obejrzeć coś na Netflixie :)
No to łap przepis! Pod wersją tekstową, czyli na samym końcu wpisu, masz też przepis w formie filmiku (niech nie zdziwi Cię tytuł, przygotowywałam go w maju :))
Proste wegańskie czekoladki na prezent – przepis
Kaszę jaglaną zalewamy w garnku 1/3 kubka mleka roślinnego i 1/3 kubka wody, i gotujemy. Pamiętamy, by regularnie mieszać, aby kasza się nie przypaliła.
Ugotowaną i wystygłą kaszę blendujemy z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką syropu klonowego oraz 1/3 kubeczka mleka. Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną połowę blendujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny, a drugą z truskawkami.
Roztapiamy czekoladę w urządzeniu do fondue albo po prostu w kąpieli wodnej. Dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.
Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Gotujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć wyłączamy palnik, a na garnek kładziemy ceramiczną miseczkę albo nawet talerz do zupy. Jeśli masz małą miseczkę, która wpadnie do garnka, to możesz też na garnek nałożyć druciane sitko i na nie położyć miseczkę. Na tę miseczkę (albo talerz) kładziemy pokruszoną czekoladę. Pod wpływem gorąca pary wodnej powinna się roztopić.
Roztopioną czekoladą smarujemy silikonowe foremki do lodu (dno oraz boczne ścianki), a następnie wysmarowaną foremkę zostawiamy na 30 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy zamrożone foremki z zamrażalnika i nakładamy do nich nadzienie. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut
I na koniec zamrożone już czekoladki smarujemy z wierzchu czekoladą, aby je "zamknąć", i ostatni już raz wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach są gotowe. Można je trzymać w zamrażarce (dłużej wytrzymają) lub w lodówce.
Składniki
Przepis
Kaszę jaglaną zalewamy w garnku 1/3 kubka mleka roślinnego i 1/3 kubka wody, i gotujemy. Pamiętamy, by regularnie mieszać, aby kasza się nie przypaliła.
Ugotowaną i wystygłą kaszę blendujemy z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką syropu klonowego oraz 1/3 kubeczka mleka. Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną połowę blendujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny, a drugą z truskawkami.
Roztapiamy czekoladę w urządzeniu do fondue albo po prostu w kąpieli wodnej. Dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.
Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Gotujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć wyłączamy palnik, a na garnek kładziemy ceramiczną miseczkę albo nawet talerz do zupy. Jeśli masz małą miseczkę, która wpadnie do garnka, to możesz też na garnek nałożyć druciane sitko i na nie położyć miseczkę. Na tę miseczkę (albo talerz) kładziemy pokruszoną czekoladę. Pod wpływem gorąca pary wodnej powinna się roztopić.
Roztopioną czekoladą smarujemy silikonowe foremki do lodu (dno oraz boczne ścianki), a następnie wysmarowaną foremkę zostawiamy na 30 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy zamrożone foremki z zamrażalnika i nakładamy do nich nadzienie. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut
I na koniec zamrożone już czekoladki smarujemy z wierzchu czekoladą, aby je "zamknąć", i ostatni już raz wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach są gotowe. Można je trzymać w zamrażarce (dłużej wytrzymają) lub w lodówce.
Inne pomysły na nadzienie do wegańskich czekoladek: masło orzechowe – samo albo zblendowane z bananem, kokosowa masa z przepisu na wegańskie batoniki a la Bounty, orzechowy pudding, śmietana kokosowa wymieszana z pokruszonymi ciasteczkami Oreo
Potrzebny „sprzęt”: silikonowe foremki do lodu (np. w kształcie serduszek), silikonowy pędzelek, urządzenie do fondue lub garnek i miseczka, blender.