JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO?

wegańskie kruche ciasto na tartę - przepis

Jak zrobić wegańskie kruche ciasto na tartę lub tartaletki? Ten przepis jest bajecznie prosty i szybki, sprawdź!

Przepis na wegańskie kruche ciasto jest super prosty. Warto go poznać choćby dlatego, że jest przy tym bardzo uniwersalny.

Takie kruche ciasto można wykorzystać do przygotowania tarty na słodko lub na słono, wielkanocnego mazurka, tartaletek czy szarlotki. Same pyszności! A składniki na pewno masz w tej chwili w domu!

Uwaga! Taka ilość cukru pudru czyni ciasto mocno słodkim, więc albo pomiń ten cukier i daj trochę więcej mąki albo nadzienie niech balansuje tę słodycz.

wegańskie kruche ciasto - przepis

Przepis na wegańskie kruche ciasto

na standardową formę do tarty

2 szklanki mąki (250 g)

4 łyżki oleju kokosowego (90 g)

4 łyżki mleka roślinnego (55 g)

3 łyżki cukru pudru (50 g)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jak zrobić wegańskie kruche ciasto?

Po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na zbitą, ale dość plastyczną kulę ciasta.

Wyklejamy ciastem formę na tartę (spód i boki) lub silikonowe foremki na muffinki, dziurkujemy widelcem spód i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Gotowy spód powinien być wyraźnie zarumieniony. Wypełniamy go nadzieniem i do lodówki!

 

Pomysły na wegańskie nadzienie do tarty:

Mus czekoladowy z aquafaby i czarnej fasoli + świeże owoce

Wegański kajmak (wybierz ten z mleka kokosowego w proszku, jest najszybszy w przygotowaniu)

Krem kokosowo-różany (po prostu zamiast formować kulki mocy przełóż krem na kruchy spód tarty i wyrównaj, a z wierzchu obsyp wiórkami kokosowymi)

Najprostsza szarlotka, czyli jabłka z budyniem

Proste Wegańskie Przepis y - Książka SMART VEGAN