JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO?

Jak zrobić wegańskie kruche ciasto na tartę lub tartaletki? Ten przepis jest bajecznie prosty i szybki, sprawdź!

Przepis na wegańskie kruche ciasto jest super prosty. Warto go poznać choćby dlatego, że jest przy tym bardzo uniwersalny.

Takie kruche ciasto można wykorzystać do przygotowania tarty na słodko lub na słono, wielkanocnego mazurka, tartaletek czy szarlotki. Same pyszności! A składniki na pewno masz w tej chwili w domu!

Uwaga! Taka ilość cukru pudru czyni ciasto mocno słodkim, więc albo pomiń ten cukier i daj trochę więcej mąki albo nadzienie niech balansuje tę słodycz.

wegańskie kruche ciasto - przepis

Przepis na wegańskie kruche ciasto

na standardową formę do tarty

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 2 szkl. mąki (250 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (90 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek mleka roślinnego (55 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek cukru pudru (50 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia

1

Po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na zbitą, ale dość plastyczną kulę ciasta.

2

Wyklejamy ciastem formę na tartę (spód i boki) lub silikonowe foremki na muffinki, dziurkujemy widelcem spód i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

3

Gotowy spód powinien być wyraźnie zarumieniony. Wypełniamy go nadzieniem i do lodówki!

Składniki

Składniki
 2 szkl. mąki (250 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (90 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek mleka roślinnego (55 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek cukru pudru (50 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia

Przepis

1

Po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na zbitą, ale dość plastyczną kulę ciasta.

2

Wyklejamy ciastem formę na tartę (spód i boki) lub silikonowe foremki na muffinki, dziurkujemy widelcem spód i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

3

Gotowy spód powinien być wyraźnie zarumieniony. Wypełniamy go nadzieniem i do lodówki!

Przepis na wegańskie kruche ciasto

Pomysły na wegańskie nadzienie do tarty:

Mus czekoladowy z aquafaby i czarnej fasoli + świeże owoce

Wegański kajmak (wybierz ten z mleka kokosowego w proszku, jest najszybszy w przygotowaniu)

Krem kokosowo-różany (po prostu zamiast formować kulki mocy przełóż krem na kruchy spód tarty i wyrównaj, a z wierzchu obsyp wiórkami kokosowymi)

Najprostsza szarlotka, czyli jabłka z budyniem

Proste Wegańskie Przepis y - Książka SMART VEGAN