JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO?
Jak zrobić wegańskie kruche ciasto na tartę lub tartaletki? Ten przepis jest bajecznie prosty i szybki, sprawdź!
Przepis na wegańskie kruche ciasto jest super prosty. Warto go poznać choćby dlatego, że jest przy tym bardzo uniwersalny.
Takie kruche ciasto można wykorzystać do przygotowania tarty na słodko lub na słono, wielkanocnego mazurka, tartaletek czy szarlotki. Same pyszności! A składniki na pewno masz w tej chwili w domu!
Uwaga! Taka ilość cukru pudru czyni ciasto mocno słodkim, więc albo pomiń ten cukier i daj trochę więcej mąki albo nadzienie niech balansuje tę słodycz.
Przepis na wegańskie kruche ciasto
na standardową formę do tarty
Po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na zbitą, ale dość plastyczną kulę ciasta.
Wyklejamy ciastem formę na tartę (spód i boki) lub silikonowe foremki na muffinki, dziurkujemy widelcem spód i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Gotowy spód powinien być wyraźnie zarumieniony. Wypełniamy go nadzieniem i do lodówki!
Składniki
Przepis
Po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na zbitą, ale dość plastyczną kulę ciasta.
Wyklejamy ciastem formę na tartę (spód i boki) lub silikonowe foremki na muffinki, dziurkujemy widelcem spód i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Gotowy spód powinien być wyraźnie zarumieniony. Wypełniamy go nadzieniem i do lodówki!