EKSPRESOWA GRANOLA NA WEGAŃSKIE ŚNIADANIE

Jak zrobić pyszną wegańską granolę w kilka minut? Na patelni! Wypróbuj mój przepis!

Kiedy już znudzi Ci się klasyczna owsianka, ale będziesz mieć ochotę na pożywne wegańskie śniadanie na słodko, wypróbujten przepis na ekstra szybką granolę. Z roślinnym jogurtem posłodzonym lekko syropem z agwawy crhupiąca orzechowa granola z nutą cynamonu smakuje jak niebo!

Poświęć kilka minut  więcej i przygotuj od razu zapas na kilka dni, zapewniam, że na jednym nie poprzestaniesz!

Ekspresowa granola z patelni – przepis

Liczba porcji10 porcji

Składniki
 1 szkl. płatków owsianych
 1 szkl. ekspandowanego amarantusa
 2 (albo więcej) spore garści orzechów, np. laskowych i pekan
 1 spora garść migdałów
 ¼ szkl. nasion konopi
 5 dużych daktyli - świeżych lub suszonych
 11 szt. suszonych śliwek
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek oleju z orzeszków ziemnych (jeśli nie masz, możesz użyć oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu

1

Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie siekamy orzechy, daktyle i śliwki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy je na patelnię, mieszamy i chwilę smażymy. Co chwilę mieszamy. Granola będzie gotowa po kilku minutach, gdy orzechy zaczną lekko ciemnieć (uwaga, żeby się nie przypaliły!)

2

Granolę trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce, podajemy z mlekiem roślinnym, wegańskim jogurtem lub owocowym smoothie. Smacznego!

Składniki

Składniki
 1 szkl. płatków owsianych
 1 szkl. ekspandowanego amarantusa
 2 (albo więcej) spore garści orzechów, np. laskowych i pekan
 1 spora garść migdałów
 ¼ szkl. nasion konopi
 5 dużych daktyli - świeżych lub suszonych
 11 szt. suszonych śliwek
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek oleju z orzeszków ziemnych (jeśli nie masz, możesz użyć oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu

Przepis

1

Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie siekamy orzechy, daktyle i śliwki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy je na patelnię, mieszamy i chwilę smażymy. Co chwilę mieszamy. Granola będzie gotowa po kilku minutach, gdy orzechy zaczną lekko ciemnieć (uwaga, żeby się nie przypaliły!)

2

Granolę trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce, podajemy z mlekiem roślinnym, wegańskim jogurtem lub owocowym smoothie. Smacznego!

Ekspresowa granola z patelni

Sprawdź też: Jak zrobić dobre mleko roślinne?


 

Więcej przepisów na szybkie wegańskie śniadanie znajdziesz w mojej książce SMART VEGAN. Cały rozdział poświęciłam przepisom na wegańskie śniadania na słono i słodko – to na pewno rozwiąże twój problem z wiecznym brakiem pomysłu na urozmaicenie pierwszego (ponoć najważniejszego) posiłku w ciągu dnia.

Zamów teraz – ja stawiam dostawę kurierem!

Ale tylko przy zakupach do końca weekendu :)
I pamiętaj o wpisaniu kodu rabatowego KURIER1

proste wegańskie przepisy - książka