FRYTKI Z BATATÓW Z SOSEM ORZECHOWYM (NA SŁODKO)
Co można zrobić z batatów, zastanawiasz się? Dużo pyszności, ale ja polecam Ci frytki z słodkim sosem orzechowym. Sprawdź przepis!
Wczoraj otwieram szafkę z ziemniaczkami, a tam ostentacyjnie na środku leży batat. Pogłaskałam go, przytuliłam do serca, a potem zaczęłam się szatańsko śmiać i powiedziałam do tego maluszka „zjem Cię, zjem Cię!”, zupełnie jak ten pijak z kawału z brodą. No i cóż, historia ma taki finał, że faktycznie go zjadłam. W formie fryteczek ze słodkim sosem orzechowym. Pomysł podpatrzony w Berlinie na wegańskim festiwalu. Polecam, polecam.
FRYTKI Z BATATÓW I SŁODKI SOS ORZECHOWY – PRZEPIS:
SKŁADNIKI
0,5 kg batatów (w praktyce to jest 1,5 sporego batata)
1,5 łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych
1 łyżka masła orzechowego z migdałów (jeśli nie macie, po prostu dajcie więcej zwykłego masła orzechowego)
1 łyżeczka erytrytolu (zamiennie – zwykłego białego lub brązowego cukru)
1 łyżeczka sztucznego miodu
3-4 łyżki wody (zimnej!)
olej roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego) do smażenia frytek (ok. 500-750 ml)
I LECIMY!
1. Olej rozgrzewamy w garnku (na największym gazie / największej mocy płyty).
2. Bataty na frytki – wiadomo – obieramy i kroimy tak jak normalne ziemniaki.
3. W międzyczasie – czekając aż olej się rozgrzeje – przygotowujemy sos mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki (ma mieć półpłynną konsystencję).
4. Jak olej się rozgrzeje (sprawdzamy to wrzucając pojedynczą frytkę – jak raz-dwa się usmaży, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę), wrzucamy tyle frytek, ile się zmieści, no i czekamy, aż się lekko zrumienią. Wtedy wyciągamy je i wrzucamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, żeby nieco odsączyły się z tłuszczu, a potem… jemy maczając obficie w sosie!
SMACZNEGO!
*