FRYTKI Z BATATÓW Z SOSEM ORZECHOWYM (NA SŁODKO)

Co można zrobić z batatów, zastanawiasz się? Dużo pyszności, ale ja polecam Ci frytki z słodkim sosem orzechowym. Sprawdź przepis!

Wczoraj otwieram szafkę z ziemniaczkami, a tam ostentacyjnie na środku leży batat. Pogłaskałam go, przytuliłam do serca, a potem zaczęłam się szatańsko śmiać i powiedziałam do tego maluszka „zjem Cię, zjem Cię!”, zupełnie jak ten pijak z kawału z brodą. No i cóż, historia ma taki finał, że faktycznie go zjadłam. W formie fryteczek ze słodkim sosem orzechowym. Pomysł podpatrzony w Berlinie na wegańskim festiwalu. Polecam, polecam.

FRYTKI Z BATATÓW I SŁODKI SOS ORZECHOWY – PRZEPIS:

SKŁADNIKI

0,5 kg batatów (w praktyce to jest 1,5 sporego batata)

1,5 łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych

1 łyżka masła orzechowego z migdałów (jeśli nie macie, po prostu dajcie więcej zwykłego masła orzechowego)

1 łyżeczka erytrytolu (zamiennie – zwykłego białego lub brązowego cukru)

1 łyżeczka sztucznego miodu

3-4 łyżki wody (zimnej!)

olej roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego) do smażenia frytek (ok. 500-750 ml)

I LECIMY!

1. Olej  rozgrzewamy w garnku (na największym gazie / największej mocy płyty).

2. Bataty na frytki – wiadomo – obieramy i kroimy tak jak normalne ziemniaki.

3. W międzyczasie – czekając aż olej się rozgrzeje – przygotowujemy sos mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki (ma mieć półpłynną konsystencję).

4. Jak olej się rozgrzeje (sprawdzamy to wrzucając pojedynczą frytkę – jak raz-dwa się usmaży, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę), wrzucamy tyle frytek, ile się zmieści, no i czekamy, aż się lekko zrumienią. Wtedy wyciągamy je i wrzucamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, żeby nieco odsączyły się z tłuszczu, a potem… jemy maczając obficie w sosie!

SMACZNEGO!

*

Podobało się? Polub mnie na fejsbuku!