CZEKOLADOWO-KOKOSOWY JAGIELNIK
Przepis na pyszny i bardzo prosty wegański sernik z kaszy jaglanej – można go zrobić w różnych wersjach smakowych, ja proponuję jagielnik czekoladowo-kokosowy.
Odkąd zostałam weganką nie tykałam się za bardzo ciast… Raz spieprzyłam dokumentnie babkę cytrynową (zakalec tak bardzo, że nawet Jacek, który lubi zakalce, nim pogardził), kilka razy zrobiłam bezpieczną szarlotkę sypaną, i na tym koniec. Diagnoza: dwie lewe ręce do wegańskiego pieczenia… Na szczęście są przepisy tak proste, że NIE DA SIĘ ich spieprzyć. Do takich przepisów należy właśnie ten. Bazą był przepis wegAnki na kokosowy sernik z kaszy jaglanej. Ja jednak nie byłabym sobą, gdybym przepisu nie pozmieniała po swojemu.
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mleka sojowego czekoladowego
1 szklanka stałej części mleka kokosowego
1 szklanka kaszy jaglanej
0,5 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
1 szklanka wiórków kokosowych
I AKCJA!
Kaszę ugotować na mleku czekoladowym, aż wchłonie je całe (20-25 minut), potem od razu zblendować z mlekiem kokosowym i cukrem, wymieszać z 3/4 szklanki wiórków kokosowych i przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem o neutralnym smaku tortownicy (20-24 cm średnicy). Posypać z wierzchu pozostałą częścią wiórków. Piec 50 minut w 180 stopniach (grzanie z dołu i z góry).
Pst, sprawdź też:
*