WEGAŃSKIE CUKIERKI KARMELOWO-ORZECHOWE – ZDROWSZA ALTERNATYWA DLA SŁODYCZY

wegańskie cukierki karmelowe - przepis

Wegańskie cukierki karmelowo-orzechowe to świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy i wspaniały pomysł na własnoręcznie robiony prezent dla bliskich. Sprawdź przepis!

Szukasz zdrowej wegańskiej alternatywy dla słodyczy pełnych cukru i tłuszczy utwardzonych? A może rozglądasz się za pomysłem na słodki prezent dla bliskich na święta? No to mam coś dla Ciebie. Te wegańskie karmelowo-orzechowe cukierki są absolutnie przepyszne!

Od razu jednak ostrzegam – będziesz chciała zjeść je wszystkie, więc nie rób zbyt dużego zapasu :) Pamiętaj, że takie słodkości, choć zdrowsze, wciąż są wysokokaloryczne.

Wegańskie cukierki karmelowo-orzechowe – przepis

25 dużych cukierasków

25 średniej wielkości daktyli – najlepiej świeżych (do kupienia np. w Carrefourze), ale dobrej jakości suszone daktyle też dadzą radę
25 płaskich łyżeczek masła orzechowego 100% (tutaj: masła orzechowe 100% – lista), czyli ok. 50 g
25 pistacji, ewentualnie innych orzechów lub migdałów

Daktyle przecinamy na pół w poprzek, wyciągamy ze środka pestkę i nakładamy w jej miejsce masło orzechowe, a potem wciskamy w nie pistację albo innego orzecha lub migdała. Tak to powinno wyglądać:

wegańskie cukierki karmelowe z daktyli - przepis

Na koniec zamykamy daktyla z nadzieniem w środku. Cukierasek gotowy!
Gotowe cukierki trzymamy w lodówce (po kilku godzinach w lodówce smakują jeszcze lepiej) :)

A jeśli szukacie innych pomysłów na słodkie prezenty, to polecam Wam wpis:
10 pomysłów na słodki prezent na ostatnią chwilę