
ZŁOTE MLEKO Z KURKUMY
Co zamiast kakałka albo grzanego wina na mroźne zimowe wieczory? Złote mleko z kurkumy! Sprawdź, jak je przyrządzić!
Złote mleko z kurkumy jest pyszne, cudownie rozgrzewa, ale też ma moc zdrowotnych właściwości (płynących z kurkumy). Zawiera kurkuminę, czyli polifenole (grupę naturalnych przeciwutleniaczy) o działaniu silnie przeciwzapalnym. Dlatego też jest świetnym napojem do picia w okresie zimowym. Koniecznie wypróbujcie!
Warto jednak wiedzieć, że aby faktycznie skorzystać z dobroci kurkumy, należy podawać ją na gorąco (dlatego popularne szoty z kurkumy, zazwyczaj przecież zimne, to słaby pomysł) i koniecznie w towarzystwie tłuszczu (najlepiej oliwy) i czarnego pieprzu, które ułatwiają jej wchłanianie i chronią przed przedwczesnym rozłożeniem. Poza złotym mlekiem innym świetnym sposobem na serwowanie kurkumy jest curry.
Ale my dziś skupimy się jednak na napoju bogów – złotym mleku, mniam!
Złote mleko z kurkumy (wegańskie) – przepis
Gotujemy mleko z olejem w garnuszku, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy przyprawy i syrop daktylowy, mieszamy (ja mieszam rózgą kuchenną, tak najłatwiej) i odstawiamy na chwilę, na 3-4 minuty.
Pijemy póki gorące! Pamiętajcie, że tylko wtedy kurkuma ma prawdziwą moc :)
Składniki
Przepis
Gotujemy mleko z olejem w garnuszku, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy przyprawy i syrop daktylowy, mieszamy (ja mieszam rózgą kuchenną, tak najłatwiej) i odstawiamy na chwilę, na 3-4 minuty.
Pijemy póki gorące! Pamiętajcie, że tylko wtedy kurkuma ma prawdziwą moc :)
Pst, z rozgrzewających napojów polecam Ci jeszcze napar z imbiru!