ZŁOTE MLEKO Z KURKUMY

Co zamiast kakałka albo grzanego wina na mroźne zimowe wieczory? Złote mleko z kurkumy! Sprawdź, jak je przyrządzić!

Złote mleko z kurkumy jest pyszne, cudownie rozgrzewa, ale też ma moc zdrowotnych właściwości (płynących z kurkumy). Zawiera kurkuminę, czyli polifenole (grupę naturalnych przeciwutleniaczy) o działaniu silnie przeciwzapalnym. Dlatego też jest świetnym napojem do picia w okresie zimowym. Koniecznie wypróbujcie!

Warto jednak wiedzieć, że aby faktycznie skorzystać z dobroci kurkumy, należy podawać ją na gorąco (dlatego popularne szoty z kurkumy, zazwyczaj przecież zimne, to słaby pomysł) i koniecznie w towarzystwie tłuszczu (najlepiej oliwy) i czarnego pieprzu, które ułatwiają jej wchłanianie i chronią przed przedwczesnym rozłożeniem. Poza złotym mlekiem innym świetnym sposobem na serwowanie kurkumy jest curry.

Ale my dziś skupimy się jednak na napoju bogów – złotym mleku, mniam!

Złote mleko z kurkumy (wegańskie) – przepis

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 2 szkl. mleka roślinnego, najlepiej bez dodatku cukru, np. enerBio ryżowe waniliowe
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju o neutralnym smaku, np. kokosowego, z pestek winogron albo jakiejś łagodnej oliwy (nie extra virgin ani virgin, raczej przeznaczonej do gotowania)
 1 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego (opcjonalnie, jeśli lubicie słodkie; syrop daktylowy jest najzdrowszym słodzidłem)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek sproszkowanej kurkumy
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek przyprawy korzennej (albo mix cynamon + kardamon sproszkowany)
 szczypta mielonego czarnego pieprzu

1

Gotujemy mleko z olejem w garnuszku, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy przyprawy i syrop daktylowy, mieszamy (ja mieszam rózgą kuchenną, tak najłatwiej) i odstawiamy na chwilę, na 3-4 minuty.

2

Pijemy póki gorące! Pamiętajcie, że tylko wtedy kurkuma ma prawdziwą moc :)

Składniki

Składniki
 2 szkl. mleka roślinnego, najlepiej bez dodatku cukru, np. enerBio ryżowe waniliowe
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju o neutralnym smaku, np. kokosowego, z pestek winogron albo jakiejś łagodnej oliwy (nie extra virgin ani virgin, raczej przeznaczonej do gotowania)
 1 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego (opcjonalnie, jeśli lubicie słodkie; syrop daktylowy jest najzdrowszym słodzidłem)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek sproszkowanej kurkumy
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek przyprawy korzennej (albo mix cynamon + kardamon sproszkowany)
 szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przepis

1

Gotujemy mleko z olejem w garnuszku, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy przyprawy i syrop daktylowy, mieszamy (ja mieszam rózgą kuchenną, tak najłatwiej) i odstawiamy na chwilę, na 3-4 minuty.

2

Pijemy póki gorące! Pamiętajcie, że tylko wtedy kurkuma ma prawdziwą moc :)

Złote mleko z kurkumy (wegańskie)

Pst, z rozgrzewających napojów polecam Ci jeszcze napar z imbiru!