Jak przygotować rozgrzewający napar z imbiru? Sprawdź mój przepis i dobrze go zapamiętaj, będzie jak znalazł na mroźne zimowe wieczory!
Czy wiesz, że imbir ma wiele dobroczynnych właściwości? Dla mnie napar z imbiru jest przede wszystkim cudownym napojem rozgrzewającym na zimę i najlepszym środkiem na lekkie przeziębienie, ale warto wiedzieć również, że imbir…
- łągodzi średnie i silne bóle głowy lub całkowicie je likwiduje1 (w badaniach używano imbiru w proszku – już 1/8 łyżeczki wystarczyła),
- zmniejsza intensywność i czas trwania bóli menstruacyjnych2,(w badaniach używano imbiru w proszku – już 1/4 łyżeczki przyjmowana 3 razy dziennie wystarczyła)
- a także osłabia przedmenstruacyjne zaburzenia nastroju i samopoczucia3.
Może Ci się to przyda? W końcu po co faszerować się tabletkami, skoro można zażyć coś naturalnego? :)
A nawet jeśli nie, to wciąż polecam Ci napar z imbiru jako znakomity rozgrzewający napój na mroźne zimowe wieczory pod kocykiem. Do towarzystwa książki czy Netflixa jak znalazł!
Rozgrzewający napar z imbiru – przepis
1 porcja
- kawałek korzenia imbiru o długości ok 1-1,5 cm
- 1/4 pomarańczy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka syropu daktylowego lub innego słodzidła
Pomarańczę i ombir obieramy ze skórki. Pomarańczę rozrywamy lub kroimy na duże cząstki. Imbir kroimy w cieniutkie plasterki i razem z pomarańczą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi wrzucamy do kubka. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5-10 minut. Słodzimy syropem daktylowy, mieszamy i pijemy, póki gorące!
Uwaga! Przeciętnie u jednej na 25 osób po imbirze występuje rozstrój żołądka4. Imbiru nie przyjmujemy też na pusty żołądek!5
Przypisy (bibliografię) masz na kolejnej stronie, wystarczy kliknąć na 2 poniżej :)