Jeśli szukasz idealnego wegańskiego sernika na zimno, to dobrze trafiłaś. W tym wpisie znajdziesz przepis na prosty sernik Oreo z malinami. Koniecznie go wypróbuj!
Od tego sernika wszystko się zaczęło… A właściwie to nie, wróć! Zaczęło się od tego, że miałam zepsuty piekarnik i zachciało mi się ciasta. Spontanicznie przygotowałam właśnie ten wegański sernik Oreo (na zimno) z malinami. A potem poszło już lawinowo… Zaczęłam wymyślać kolejne przepisy na ciasta bez pieczenia. I oczywiście powstał z tego nowy ebook, nie mogło być inaczej :)
Ebook “SMART VEGAN Ciasta bez pieczenia” ma premierę właśnie dziś. Wypróbujcie ten przepis, a jeśli Wam posmakuje (jestem tego pewna!), to kupujcie ebooka!
Przepis znajduje się pod zdjęciem.
Wegański Sernik Oreo Na Zimno
tortownica 18 cm (10-12 kawałków)
spód:
1 opakowanie (16 szt.) ciastek Oreo (176 g)
4 łyżki oleju kokosowego (24 g)
masa budyniowa:
1 szklanka mleka sojowego (250 g)
1 opakowanie budyniu, najlepiej waniliowego (40 g)
1 łyżka cukru (10 g)
masa krucha ciasteczkowa:
1 opakowanie (16 szt.) ciastek Oreo Golden (176 g)
4 łyżki oleju kokosowego roztopionego (24 g)
masa sernikowa na wierzch:
0,5 szklanki mleka sojowego (250 g)
0,5 kostki naturalnego tofu (90-100 g)
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego (7 g)
1 łyżka agaru (7 g)
dodatkowo 1 małe opakowanie świeżych malin lub garść mrożonych przelanych wrzątkiem
Jak zrobić wegański sernik Oreo na zimno (bez pieczenia)?
- Aby przygotować spód oddzielamy ciastka Oreo ciemne od kremu, najprościej zrobić to nożem do smarowania.
- Same ciastka (bez kremu) miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy ręką, aby masa się zbiła, i do lodówki na 30 minut.
- Z 1 szklanki mleka odlewamy 2/3 do garnka i gotujemy, a w pozostałej 1/3 mieszamy budyń i cukier, aby się rozpuściły.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszamy razem i gdy budyń jest gotowy, przekładamy go na spód ciasta, rozprowadzamy po całości i znów do lodówki na 30 minut.
- Ciastka Oreo Golden też dzielimy na ciastka i krem. Ciastka bez kremu miksujemy z 4 łyżkami oleju koko i przekładamy na zastygły budyń. Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Mleko (pozostała 0,5 szklanki) razem z octem i kremem oddzielonym z 2 opakowań ciastek Oreo podgrzewamy w garnuszku i mieszamy.
- W kubku rozpuszczamy agar w 3 łyżkach wody i jak mleko zacznie wrzeć, to dodajemy agar i mieszamy.
- Następnie dorzucamy tofu, miksujemy blenderem ręcznym, a potem ponownie doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby się nie przypaliło.
- Masę przelewamy do tortownicy, na poprzednie zastygłe warstwy, i na wierzch wciskamy maliny. Odkładamy ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut.