POMYSŁ NA WEGAŃSKIE ŚNIADANIE: TOFUCZNICA IDEALNA Z SILKEN TOFU
Jak zrobić tofucznicę, która idealnie imituje prawdziwą jajecznicę? Moja rada – zamiast twardego tofu wykorzystaj silken tofu! Sprawdź mój przepis!
Gdy myślę o jajecznicy, do głowy przychodzi mi wspomnienie z moich pierwszych wegetariańskich wakacji … Wybrałam się z mamą do Łeby. Na obiady i kolacje zawsze chodziłyśmy „na miasto”, ale śniadania przygotowywałyśmy same. A właściwie mama przygotowywała. I wtedy właśnie chyba jadłam ostatnią jajecznicę przed przejściem na weganizm. Była idealna. Dobrze ścięta, ale nie sucha, a na wierzchu oczywiście świeży szczypiorek, mniam!
Odkąd przeszłam na weganizm szukałam idealnej wegańskiej alternatywy dla jajecznicy. Byłam wymagająca. Tofucznicę z twardego tofu lubię, jest smaczna, ale… no to jednak nie jest to. Jako osobne danie pyszka, ale jako alternatywa jajecznicy… No nie. Brakowało mi tej delikatnej jajecznej konsystencji. Na szczęście w końcu ją znalazłam – w silken tofu!
Gdzie w Polsce kupić silken tofu? Na pewno w sklepach azjatyckich (we Wrocławiu kupowałam w sklepie na Oławskiej).
Podstawowa tofucznica z silken tofu – przepis podstawowy
Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i od razu przerzucamy na patelnię.
Silken tofu wybieramy z pudełka łyżeczką, tak jakby skrobiąc je na małe (ale nie za małe!) części, które mają imitować jajecznicę.
I też na patelnię! Dolewamy oliwy i podsypujemy przyprawami. Mieszamy i smażymy 5-10 minut. Podajemy tofucznicę posypaną szczypiorkiem.
Składniki
Przepis
Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i od razu przerzucamy na patelnię.
Silken tofu wybieramy z pudełka łyżeczką, tak jakby skrobiąc je na małe (ale nie za małe!) części, które mają imitować jajecznicę.
I też na patelnię! Dolewamy oliwy i podsypujemy przyprawami. Mieszamy i smażymy 5-10 minut. Podajemy tofucznicę posypaną szczypiorkiem.