POMYSŁ NA WEGAŃSKIE ŚNIADANIE: TOFUCZNICA IDEALNA Z SILKEN TOFU

Jak zrobić tofucznicę, która idealnie imituje prawdziwą jajecznicę? Moja rada – zamiast twardego tofu wykorzystaj silken tofu! Sprawdź mój przepis!

Gdy myślę o jajecznicy, do głowy przychodzi mi wspomnienie z moich pierwszych wegetariańskich wakacji … Wybrałam się z mamą do Łeby. Na obiady i kolacje zawsze chodziłyśmy „na miasto”, ale śniadania przygotowywałyśmy same. A właściwie mama przygotowywała. I wtedy właśnie chyba jadłam ostatnią jajecznicę przed przejściem na weganizm. Była idealna. Dobrze ścięta, ale nie sucha, a na wierzchu oczywiście świeży szczypiorek, mniam!

Odkąd przeszłam na weganizm szukałam idealnej wegańskiej alternatywy dla jajecznicy. Byłam wymagająca. Tofucznicę  z twardego tofu lubię, jest smaczna, ale… no to jednak nie jest to. Jako osobne danie pyszka, ale jako alternatywa jajecznicy… No nie. Brakowało mi tej delikatnej jajecznej konsystencji. Na szczęście w końcu ją znalazłam – w silken tofu!

Gdzie w Polsce kupić silken tofu? Na pewno w sklepach azjatyckich (we Wrocławiu kupowałam w sklepie na Oławskiej).

Podstawowa tofucznica z silken tofu – przepis podstawowy

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 2 plastry czerwonej cebuli
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka/łyżki/łyżek oliwek z oliwek
 0,50 kostki silken tofu
 przyprawy: czarna sól kala namak (jeśli nie masz, daj płaską łyżeczkę musztardy i zwykłą kuchenną sól, to nie to samo, ale też pycha!), kurkuma, pieprz
 dodatkowo łyżka siekanego szczypiorku

1

Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i od razu przerzucamy na patelnię.

2

Silken tofu wybieramy z pudełka łyżeczką, tak jakby skrobiąc je na małe (ale nie za małe!) części, które mają imitować jajecznicę.

3

I też na patelnię! Dolewamy oliwy i podsypujemy przyprawami. Mieszamy i smażymy 5-10 minut. Podajemy tofucznicę posypaną szczypiorkiem.

Składniki

Składniki
 2 plastry czerwonej cebuli
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka/łyżki/łyżek oliwek z oliwek
 0,50 kostki silken tofu
 przyprawy: czarna sól kala namak (jeśli nie masz, daj płaską łyżeczkę musztardy i zwykłą kuchenną sól, to nie to samo, ale też pycha!), kurkuma, pieprz
 dodatkowo łyżka siekanego szczypiorku

Przepis

1

Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i od razu przerzucamy na patelnię.

2

Silken tofu wybieramy z pudełka łyżeczką, tak jakby skrobiąc je na małe (ale nie za małe!) części, które mają imitować jajecznicę.

3

I też na patelnię! Dolewamy oliwy i podsypujemy przyprawami. Mieszamy i smażymy 5-10 minut. Podajemy tofucznicę posypaną szczypiorkiem.

Podstawowa tofucznica z silken tofu

Więcej przepisów na proste i pyszne (jak mamine) wegańskie śniadania znajdziesz w książce SMART VEGAN (kliknij w tytuł, by przeczytać więcej na temat książki).