Wege kotlety mielone (BLW) – składniki

Liczba porcji8 porcji
Składniki
 1 opak. puszka czerwonej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej
 1 szkl. ugotowanego ryżu
 ¾ szkl. płatków owsianych
 2 szt. cebuli
 6 łyżka/łyżki/łyżek mąki pszennej
 4 łyżka/łyżki/łyżek oliwy z oliwek
 2 szt. ząbki czosnku
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego (pomijamy, jeśli kotlety będzie jadło niemowlę)
 1 łyżka/łyżki/łyżek pieprzu ziołowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek słodkiej papryki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek papryki wędzonej
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2

Fasolę rozgniatamy widelcem.

3

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

4

Do fasoli dorzucamy cebulę, czosnek, oliwę i przyprawy, i mieszamy.

5

Dodajemy płatki owsiane i znów mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy mąkę pszenną.

6

Formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut

Składniki

Składniki
 1 opak. puszka czerwonej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej
 1 szkl. ugotowanego ryżu
 ¾ szkl. płatków owsianych
 2 szt. cebuli
 6 łyżka/łyżki/łyżek mąki pszennej
 4 łyżka/łyżki/łyżek oliwy z oliwek
 2 szt. ząbki czosnku
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego (pomijamy, jeśli kotlety będzie jadło niemowlę)
 1 łyżka/łyżki/łyżek pieprzu ziołowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek słodkiej papryki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek papryki wędzonej

Przepis

1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2

Fasolę rozgniatamy widelcem.

3

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

4

Do fasoli dorzucamy cebulę, czosnek, oliwę i przyprawy, i mieszamy.

5

Dodajemy płatki owsiane i znów mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy mąkę pszenną.

6

Formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut

Wege kotlety mielone (BLW) – składniki