Wegański Sernik Oreo Na Zimno
Aby przygotować spód oddzielamy ciastka Oreo ciemne od kremu, najprościej zrobić to nożem do smarowania.
Same ciastka (bez kremu) miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy ręką, aby masa się zbiła, i do lodówki na 30 minut
Z 1 szklanki mleka odlewamy 2/3 do garnka i gotujemy, a w pozostałej 1/3 mieszamy budyń i cukier, aby się rozpuściły.
Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszamy razem i gdy budyń jest gotowy, przekładamy go na spód ciasta, rozprowadzamy po całości i znów do lodówki na 30 minut.
Ciastka Oreo Golden też dzielimy na ciastka i krem. Ciastka bez kremu miksujemy z 4 łyżkami oleju koko i przekładamy na zastygły budyń. Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mleko (pozostała 0,5 szklanki) razem z octem i kremem oddzielonym z 2 opakowań ciastek Oreo podgrzewamy w garnuszku i mieszamy.
W kubku rozpuszczamy agar w 3 łyżkach wody i jak mleko zacznie wrzeć, to dodajemy agar i mieszamy.
Następnie dorzucamy tofu, miksujemy blenderem ręcznym, a potem ponownie doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby się nie przypaliło.
Masę przelewamy do tortownicy, na poprzednie zastygłe warstwy, i na wierzch wciskamy maliny. Odkładamy ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Składniki
Przepis
Aby przygotować spód oddzielamy ciastka Oreo ciemne od kremu, najprościej zrobić to nożem do smarowania.
Same ciastka (bez kremu) miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy ręką, aby masa się zbiła, i do lodówki na 30 minut
Z 1 szklanki mleka odlewamy 2/3 do garnka i gotujemy, a w pozostałej 1/3 mieszamy budyń i cukier, aby się rozpuściły.
Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszamy razem i gdy budyń jest gotowy, przekładamy go na spód ciasta, rozprowadzamy po całości i znów do lodówki na 30 minut.
Ciastka Oreo Golden też dzielimy na ciastka i krem. Ciastka bez kremu miksujemy z 4 łyżkami oleju koko i przekładamy na zastygły budyń. Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mleko (pozostała 0,5 szklanki) razem z octem i kremem oddzielonym z 2 opakowań ciastek Oreo podgrzewamy w garnuszku i mieszamy.
W kubku rozpuszczamy agar w 3 łyżkach wody i jak mleko zacznie wrzeć, to dodajemy agar i mieszamy.
Następnie dorzucamy tofu, miksujemy blenderem ręcznym, a potem ponownie doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby się nie przypaliło.
Masę przelewamy do tortownicy, na poprzednie zastygłe warstwy, i na wierzch wciskamy maliny. Odkładamy ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut.