Wegański Sernik Oreo Na Zimno

Liczba porcji1 porcja
Składniki
spód:
 16 szt. ciastek Oreo (176 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (24 g)
masa budyniowa:
 1 szkl. mleka sojowego (250 g)
 1 opak. budyniu, najlepiej waniliowego (40 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek cukru (10 g)
masa krucha ciasteczkowa:
 1 opak. (16 szt.) ciastek Oreo Golden (176 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego roztopionego (24 g)
masa sernikowa na wierzch:
 0,50 szkl. mleka sojowego (250 g)
 0,50 szt. kostki naturalnego tofu (90-100 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny lub octu jabłkowego (7 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek agaru (7 g)
 dodatkowo 1 małe opakowanie świeżych malin lub garść mrożonych przelanych wrzątkiem
1

Aby przygotować spód oddzielamy ciastka Oreo ciemne od kremu, najprościej zrobić to nożem do smarowania.

2

Same ciastka (bez kremu) miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy ręką, aby masa się zbiła, i do lodówki na 30 minut

3

Z 1 szklanki mleka odlewamy 2/3 do garnka i gotujemy, a w pozostałej 1/3 mieszamy budyń i cukier, aby się rozpuściły.

4

Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszamy razem i gdy budyń jest gotowy, przekładamy go na spód ciasta, rozprowadzamy po całości i znów do lodówki na 30 minut.

5

Ciastka Oreo Golden też dzielimy na ciastka i krem. Ciastka bez kremu miksujemy z 4 łyżkami oleju koko i przekładamy na zastygły budyń. Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.

6

Mleko (pozostała 0,5 szklanki) razem z octem i kremem oddzielonym z 2 opakowań ciastek Oreo podgrzewamy w garnuszku i mieszamy.

7

W kubku rozpuszczamy agar w 3 łyżkach wody i jak mleko zacznie wrzeć, to dodajemy agar i mieszamy.

8

Następnie dorzucamy tofu, miksujemy blenderem ręcznym, a potem ponownie doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby się nie przypaliło.

9

Masę przelewamy do tortownicy, na poprzednie zastygłe warstwy, i na wierzch wciskamy maliny. Odkładamy ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Składniki

Składniki
spód:
 16 szt. ciastek Oreo (176 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (24 g)
masa budyniowa:
 1 szkl. mleka sojowego (250 g)
 1 opak. budyniu, najlepiej waniliowego (40 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek cukru (10 g)
masa krucha ciasteczkowa:
 1 opak. (16 szt.) ciastek Oreo Golden (176 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego roztopionego (24 g)
masa sernikowa na wierzch:
 0,50 szkl. mleka sojowego (250 g)
 0,50 szt. kostki naturalnego tofu (90-100 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny lub octu jabłkowego (7 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek agaru (7 g)
 dodatkowo 1 małe opakowanie świeżych malin lub garść mrożonych przelanych wrzątkiem

Przepis

1

Aby przygotować spód oddzielamy ciastka Oreo ciemne od kremu, najprościej zrobić to nożem do smarowania.

2

Same ciastka (bez kremu) miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy ręką, aby masa się zbiła, i do lodówki na 30 minut

3

Z 1 szklanki mleka odlewamy 2/3 do garnka i gotujemy, a w pozostałej 1/3 mieszamy budyń i cukier, aby się rozpuściły.

4

Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszamy razem i gdy budyń jest gotowy, przekładamy go na spód ciasta, rozprowadzamy po całości i znów do lodówki na 30 minut.

5

Ciastka Oreo Golden też dzielimy na ciastka i krem. Ciastka bez kremu miksujemy z 4 łyżkami oleju koko i przekładamy na zastygły budyń. Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.

6

Mleko (pozostała 0,5 szklanki) razem z octem i kremem oddzielonym z 2 opakowań ciastek Oreo podgrzewamy w garnuszku i mieszamy.

7

W kubku rozpuszczamy agar w 3 łyżkach wody i jak mleko zacznie wrzeć, to dodajemy agar i mieszamy.

8

Następnie dorzucamy tofu, miksujemy blenderem ręcznym, a potem ponownie doprowadzamy do wrzenia, uważając, aby się nie przypaliło.

9

Masę przelewamy do tortownicy, na poprzednie zastygłe warstwy, i na wierzch wciskamy maliny. Odkładamy ponownie do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Wegański Sernik Oreo Na Zimno