Przepis na hummus

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 ¾ szkl. ugotowanej cieciorki lub z puszki (180 g)
 ¼ szkl. aquafaby (zalewy z cieciorki z puszki) lub po prostu zimnej wody
 2,50 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 łyżka/łyżki/łyżek tahini
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli (w wersji dla niemowlaka pomijamy)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kminu rzymskiego
 0,50 szt. ząbka czosnku
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
1

Czosnek obieramy i wszystkie składniki razem miksujemy na bardzo gładką kremową pastę. Gotowe!

2

Podajemy…

- na kanapkach jako pastę do smarowania,
- z pitą czy bułką do wyjadania z miseczki,
- w tortilli do posmarowania placka
- albo jako element Budda bowl z warzywami, kaszą, strączkami i sosem.

Składniki

Składniki
 ¾ szkl. ugotowanej cieciorki lub z puszki (180 g)
 ¼ szkl. aquafaby (zalewy z cieciorki z puszki) lub po prostu zimnej wody
 2,50 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 łyżka/łyżki/łyżek tahini
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli (w wersji dla niemowlaka pomijamy)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kminu rzymskiego
 0,50 szt. ząbka czosnku
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki

Przepis

1

Czosnek obieramy i wszystkie składniki razem miksujemy na bardzo gładką kremową pastę. Gotowe!

2

Podajemy…

- na kanapkach jako pastę do smarowania,
- z pitą czy bułką do wyjadania z miseczki,
- w tortilli do posmarowania placka
- albo jako element Budda bowl z warzywami, kaszą, strączkami i sosem.

Przepis na hummus