Przepis na hummus
Składniki
¾ szkl. ugotowanej cieciorki lub z puszki (180 g)
¼ szkl. aquafaby (zalewy z cieciorki z puszki) lub po prostu zimnej wody
2,50 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny
2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
1 łyżka/łyżki/łyżek tahini
0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli (w wersji dla niemowlaka pomijamy)
0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kminu rzymskiego
0,50 szt. ząbka czosnku
¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
1
Czosnek obieramy i wszystkie składniki razem miksujemy na bardzo gładką kremową pastę. Gotowe!
2
Podajemy…
- na kanapkach jako pastę do smarowania,
- z pitą czy bułką do wyjadania z miseczki,
- w tortilli do posmarowania placka
- albo jako element Budda bowl z warzywami, kaszą, strączkami i sosem.
Składniki
Składniki
¾ szkl. ugotowanej cieciorki lub z puszki (180 g)
¼ szkl. aquafaby (zalewy z cieciorki z puszki) lub po prostu zimnej wody
2,50 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny
2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
1 łyżka/łyżki/łyżek tahini
0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli (w wersji dla niemowlaka pomijamy)
0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kminu rzymskiego
0,50 szt. ząbka czosnku
¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
Przepis
1
Czosnek obieramy i wszystkie składniki razem miksujemy na bardzo gładką kremową pastę. Gotowe!
2
Podajemy…
- na kanapkach jako pastę do smarowania,
- z pitą czy bułką do wyjadania z miseczki,
- w tortilli do posmarowania placka
- albo jako element Budda bowl z warzywami, kaszą, strączkami i sosem.