Wegańskie brownie z fasoli
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, przynajmniej na pół godziny.
Fasolę - jeżeli używamy fasoli z puszki - płuczemu pod zimną bieżącą wodą.
Daktyle odsączamy z wody, ale uwaga, wody nie wylewamy!
Blendujemy daktyle z fasolą i połową kubka wody po moczeniu daktyli (albo z jakimś słodkim mlekiem roślinnym).
Dodajemy mąkę, kakao, orzechy włoskie i czekoladowe kropelki, i mieszamy.
Przekładamy masę na brownie do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 200 stopniach.
U mnie się piecze 20 minut, ale ja mam taki dziwny piekarnik, który jest inny niż wszystkie, więc u Was może to potrwać trochę dłużej. Polecam po prostu co 10 minut sprawdzać.
Składniki
Przepis
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, przynajmniej na pół godziny.
Fasolę - jeżeli używamy fasoli z puszki - płuczemu pod zimną bieżącą wodą.
Daktyle odsączamy z wody, ale uwaga, wody nie wylewamy!
Blendujemy daktyle z fasolą i połową kubka wody po moczeniu daktyli (albo z jakimś słodkim mlekiem roślinnym).
Dodajemy mąkę, kakao, orzechy włoskie i czekoladowe kropelki, i mieszamy.
Przekładamy masę na brownie do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 200 stopniach.
U mnie się piecze 20 minut, ale ja mam taki dziwny piekarnik, który jest inny niż wszystkie, więc u Was może to potrwać trochę dłużej. Polecam po prostu co 10 minut sprawdzać.