Proste wegańskie czekoladki na prezent
Kaszę jaglaną zalewamy w garnku 1/3 kubka mleka roślinnego i 1/3 kubka wody, i gotujemy. Pamiętamy, by regularnie mieszać, aby kasza się nie przypaliła.
Ugotowaną i wystygłą kaszę blendujemy z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką syropu klonowego oraz 1/3 kubeczka mleka. Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną połowę blendujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny, a drugą z truskawkami.
Roztapiamy czekoladę w urządzeniu do fondue albo po prostu w kąpieli wodnej. Dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.
Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Gotujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć wyłączamy palnik, a na garnek kładziemy ceramiczną miseczkę albo nawet talerz do zupy. Jeśli masz małą miseczkę, która wpadnie do garnka, to możesz też na garnek nałożyć druciane sitko i na nie położyć miseczkę. Na tę miseczkę (albo talerz) kładziemy pokruszoną czekoladę. Pod wpływem gorąca pary wodnej powinna się roztopić.
Roztopioną czekoladą smarujemy silikonowe foremki do lodu (dno oraz boczne ścianki), a następnie wysmarowaną foremkę zostawiamy na 30 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy zamrożone foremki z zamrażalnika i nakładamy do nich nadzienie. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut
I na koniec zamrożone już czekoladki smarujemy z wierzchu czekoladą, aby je "zamknąć", i ostatni już raz wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach są gotowe. Można je trzymać w zamrażarce (dłużej wytrzymają) lub w lodówce.
Składniki
Przepis
Kaszę jaglaną zalewamy w garnku 1/3 kubka mleka roślinnego i 1/3 kubka wody, i gotujemy. Pamiętamy, by regularnie mieszać, aby kasza się nie przypaliła.
Ugotowaną i wystygłą kaszę blendujemy z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką syropu klonowego oraz 1/3 kubeczka mleka. Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną połowę blendujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny, a drugą z truskawkami.
Roztapiamy czekoladę w urządzeniu do fondue albo po prostu w kąpieli wodnej. Dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.
Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Gotujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć wyłączamy palnik, a na garnek kładziemy ceramiczną miseczkę albo nawet talerz do zupy. Jeśli masz małą miseczkę, która wpadnie do garnka, to możesz też na garnek nałożyć druciane sitko i na nie położyć miseczkę. Na tę miseczkę (albo talerz) kładziemy pokruszoną czekoladę. Pod wpływem gorąca pary wodnej powinna się roztopić.
Roztopioną czekoladą smarujemy silikonowe foremki do lodu (dno oraz boczne ścianki), a następnie wysmarowaną foremkę zostawiamy na 30 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy zamrożone foremki z zamrażalnika i nakładamy do nich nadzienie. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut
I na koniec zamrożone już czekoladki smarujemy z wierzchu czekoladą, aby je "zamknąć", i ostatni już raz wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach są gotowe. Można je trzymać w zamrażarce (dłużej wytrzymają) lub w lodówce.