Ekspresowa granola z patelni

Liczba porcji10 porcji
Składniki
 1 szkl. płatków owsianych
 1 szkl. ekspandowanego amarantusa
 2 (albo więcej) spore garści orzechów, np. laskowych i pekan
 1 spora garść migdałów
 ¼ szkl. nasion konopi
 5 dużych daktyli - świeżych lub suszonych
 11 szt. suszonych śliwek
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek oleju z orzeszków ziemnych (jeśli nie masz, możesz użyć oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
1

Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie siekamy orzechy, daktyle i śliwki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy je na patelnię, mieszamy i chwilę smażymy. Co chwilę mieszamy. Granola będzie gotowa po kilku minutach, gdy orzechy zaczną lekko ciemnieć (uwaga, żeby się nie przypaliły!)

2

Granolę trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce, podajemy z mlekiem roślinnym, wegańskim jogurtem lub owocowym smoothie. Smacznego!

Składniki

Składniki
 1 szkl. płatków owsianych
 1 szkl. ekspandowanego amarantusa
 2 (albo więcej) spore garści orzechów, np. laskowych i pekan
 1 spora garść migdałów
 ¼ szkl. nasion konopi
 5 dużych daktyli - świeżych lub suszonych
 11 szt. suszonych śliwek
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek oleju z orzeszków ziemnych (jeśli nie masz, możesz użyć oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu

Przepis

1

Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie siekamy orzechy, daktyle i śliwki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy je na patelnię, mieszamy i chwilę smażymy. Co chwilę mieszamy. Granola będzie gotowa po kilku minutach, gdy orzechy zaczną lekko ciemnieć (uwaga, żeby się nie przypaliły!)

2

Granolę trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce, podajemy z mlekiem roślinnym, wegańskim jogurtem lub owocowym smoothie. Smacznego!

Ekspresowa granola z patelni