2(albo więcej) spore garści orzechów, np. laskowych i pekan
1spora garść migdałów
¼szkl.nasion konopi
5dużych daktyli - świeżych lub suszonych
11szt.suszonych śliwek
1,50łyżka/łyżki/łyżekoleju z orzeszków ziemnych (jeśli nie masz, możesz użyć oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego)
1łyżeczka/łyżeczki/łyżeczekcynamonu
1
Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie siekamy orzechy, daktyle i śliwki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy je na patelnię, mieszamy i chwilę smażymy. Co chwilę mieszamy. Granola będzie gotowa po kilku minutach, gdy orzechy zaczną lekko ciemnieć (uwaga, żeby się nie przypaliły!)
2
Granolę trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce, podajemy z mlekiem roślinnym, wegańskim jogurtem lub owocowym smoothie. Smacznego!
Składniki
Składniki
1szkl.płatków owsianych
1szkl.ekspandowanego amarantusa
2(albo więcej) spore garści orzechów, np. laskowych i pekan
1spora garść migdałów
¼szkl.nasion konopi
5dużych daktyli - świeżych lub suszonych
11szt.suszonych śliwek
1,50łyżka/łyżki/łyżekoleju z orzeszków ziemnych (jeśli nie masz, możesz użyć oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego)
1łyżeczka/łyżeczki/łyżeczekcynamonu
Przepis
1
Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie siekamy orzechy, daktyle i śliwki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy je na patelnię, mieszamy i chwilę smażymy. Co chwilę mieszamy. Granola będzie gotowa po kilku minutach, gdy orzechy zaczną lekko ciemnieć (uwaga, żeby się nie przypaliły!)
2
Granolę trzymamy w szczelnym pojemniku w lodówce, podajemy z mlekiem roślinnym, wegańskim jogurtem lub owocowym smoothie. Smacznego!