WEGAŃSKI SER Z MARCHEWKI

Liczba porcji2 porcje
Składniki
 3 średnie marchewki (150 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (10 g) - w wersji BG zwróć uwagę na to, aby płatki były na pewno BG (klasyczne mogą być zanieczyszczone glutenem)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju słonecznikowego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek ciemnego sosu sojowego (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju kokosowego (10 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czosnku granulowanego
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu - ziołowego bądź ewentualnie czarnego
1

Marchewki obieramy (obierki warto wymoczyć w wodzie z solą - na 9 jednostek wody wystarczy dać 1 jednostkę soli - i wypłukać, a następnie zamrozić; jak się już uzbiera więcej, będzie jak znalazł na czipsy) i gotujemy. Ugotowaną marchew blendujemy z pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami wody i wegański ser gotowy!

Składniki

Składniki
 3 średnie marchewki (150 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (10 g) - w wersji BG zwróć uwagę na to, aby płatki były na pewno BG (klasyczne mogą być zanieczyszczone glutenem)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju słonecznikowego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek ciemnego sosu sojowego (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju kokosowego (10 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czosnku granulowanego
 ¼ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu - ziołowego bądź ewentualnie czarnego

Przepis

1

Marchewki obieramy (obierki warto wymoczyć w wodzie z solą - na 9 jednostek wody wystarczy dać 1 jednostkę soli - i wypłukać, a następnie zamrozić; jak się już uzbiera więcej, będzie jak znalazł na czipsy) i gotujemy. Ugotowaną marchew blendujemy z pozostałymi składnikami i kilkoma łyżkami wody i wegański ser gotowy!

WEGAŃSKI SER Z MARCHEWKI