PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI

Liczba porcji2 porcje
Składniki
 200 g kurek
 0,50 dużej cebuli (70 g)
 2 małe garści nerkowców (50 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej zwróćcie uwagę na to, żeby płatki były bg)
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek musztardy (4 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu ziołowego
1

Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.

Składniki

Składniki
 200 g kurek
 0,50 dużej cebuli (70 g)
 2 małe garści nerkowców (50 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej zwróćcie uwagę na to, żeby płatki były bg)
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek musztardy (4 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu ziołowego

Przepis

1

Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.

PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI