PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI
Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.
Składniki
Przepis
Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.