PRZEPIS NA KOMPOT ŚLIWKOWY

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 400 g śliwek węgierek (to jest waga już bez pestek)
 1 duża gruszka (400 g)
 100 g wydrylowanych dereni (opcjonalnie, można też zamienić na wiśnie z mrożonki)
 ¾ szkl. cukru (150 g)
 1 laska cynamonu
 2 l zimnej wody
1

Owoce myjemy, pozbywamy się pestek czy gniazd nasiennych, kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, dorzucamy laskę cynamonu i zalewamy zimną wodą.  Gotujemy aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień czy tam moc na płycie i gotujemy do czasu, aż owoce totalnie zmiękną.

Składniki

Składniki
 400 g śliwek węgierek (to jest waga już bez pestek)
 1 duża gruszka (400 g)
 100 g wydrylowanych dereni (opcjonalnie, można też zamienić na wiśnie z mrożonki)
 ¾ szkl. cukru (150 g)
 1 laska cynamonu
 2 l zimnej wody

Przepis

1

Owoce myjemy, pozbywamy się pestek czy gniazd nasiennych, kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, dorzucamy laskę cynamonu i zalewamy zimną wodą.  Gotujemy aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień czy tam moc na płycie i gotujemy do czasu, aż owoce totalnie zmiękną.

PRZEPIS NA KOMPOT ŚLIWKOWY