PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-GRUSZKOWY

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 2 szt. jabłka (330 g), najlepiej gala
 1 szt. gruszka (370 g)
 0,50 cytryny
 0,50 szkl. cukru (100 g)
 1 laska cynamonu
 1,50 l zimnej wody
1

Jabłka i gruszki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je (w sensie owoce, nie gniazda) na średniej wielkości kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dorzucamy cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień / moc na płycie i gotujemy jeszcze 2-3 godziny, aż owoce całkiem zmiękną.

Składniki

Składniki
 2 szt. jabłka (330 g), najlepiej gala
 1 szt. gruszka (370 g)
 0,50 cytryny
 0,50 szkl. cukru (100 g)
 1 laska cynamonu
 1,50 l zimnej wody

Przepis

1

Jabłka i gruszki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je (w sensie owoce, nie gniazda) na średniej wielkości kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dorzucamy cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień / moc na płycie i gotujemy jeszcze 2-3 godziny, aż owoce całkiem zmiękną.

PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-GRUSZKOWY