Na ok. godzinęprzed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.
Składniki
Składniki
2kubki startej cukinii (300 g)
1kubek mleka roślinnego waniliowego (300 g)
1kubek mąki pszennej (190 g)
¾kubka suszonych daktyli (126 g)
0,50kubka mąki owsianej (66 g)
¼kubka zmielonych wiórków kokosowych (36 g)
4łyżka/łyżki/łyżekoleju kokosowego (82 g)
4łyżka/łyżki/łyżekgorzkiego kakao (26 g)
3łyżka/łyżki/łyżeksoku z cytryny (22 g)
0,50łyżka/łyżki/łyżeksody oczyszczonej (8 g)
1łyżeczka/łyżeczki/łyżeczekcynamonu (4 g)
Przepis
1
Na ok. godzinęprzed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.