WEGAŃSKIE BROWNIE Z CUKINII

Liczba porcji10 porcji
Składniki
 2 kubki startej cukinii (300 g)
 1 kubek mleka roślinnego waniliowego (300 g)
 1 kubek mąki pszennej (190 g)
 ¾ kubka suszonych daktyli (126 g)
 0,50 kubka mąki owsianej (66 g)
 ¼ kubka zmielonych wiórków kokosowych (36 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (82 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek gorzkiego kakao (26 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny (22 g)
 0,50 łyżka/łyżki/łyżek sody oczyszczonej (8 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu (4 g)
1

Na ok. godzinęprzed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.

Składniki

Składniki
 2 kubki startej cukinii (300 g)
 1 kubek mleka roślinnego waniliowego (300 g)
 1 kubek mąki pszennej (190 g)
 ¾ kubka suszonych daktyli (126 g)
 0,50 kubka mąki owsianej (66 g)
 ¼ kubka zmielonych wiórków kokosowych (36 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (82 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek gorzkiego kakao (26 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek soku z cytryny (22 g)
 0,50 łyżka/łyżki/łyżek sody oczyszczonej (8 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu (4 g)

Przepis

1

Na ok. godzinęprzed przystąpieniem do przygotowania brownie z cukinii zalewamy suszone daktyle wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy daktyle się namoczą, odcedzamy je z wody i blendujemy z mlekiem oraz olejem kokosowym. Następnie mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite ciasto. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć grzanie jedynie z dołu.

WEGAŃSKIE BROWNIE Z CUKINII