Wegański krem a la Snickers na kanapki
Kaszę jęczmienną gotujemy w 1 kubku wody.
W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową - płuczemy fasolę pod bieżącą wodą i blendujemy ją z mlekiem, kakao i daktylami (jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej je namocz w gorącej wodzie).
Ugotowaną kaszę jęczmienną blendujemy z masłem orzechowym, mlekiem i daktylami (tutaj również warto je namoczyć, jeśli nie masz mocnego blendera).
4 łyżki kremu czekoladowego z fasoli mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego i kapką mleka na jednolitą masę. Ile to jest kapka mleka? Mniej więcej kilka łyżek. Chodzi o to, by konsystencja była kremowa, nie wodnista i nie mocno zbita.
Siekamy orzeszki ziemne.
Przekładamy krem do słoików w następującej kolejności - masła orzechowa z kaszy, masa czekoladowa z fasoli, posiekane orzeszki, masa czekoladowo-orzechowa (ta kremowa, którą przygotowywaliśmy na sam koniec).
Krem trzymamy w lodówce, spokojnie do tygodnia powinien wytrzymać. Gdy smarujemy kanapki tym kremem, to nóż zanurzamy aż po samo dno słoiczka, żeby wszystkie warstwy się połączyły (ale nie do końca, dlatego nie mieszamy wszystkiego razem).
Składniki
Przepis
Kaszę jęczmienną gotujemy w 1 kubku wody.
W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową - płuczemy fasolę pod bieżącą wodą i blendujemy ją z mlekiem, kakao i daktylami (jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej je namocz w gorącej wodzie).
Ugotowaną kaszę jęczmienną blendujemy z masłem orzechowym, mlekiem i daktylami (tutaj również warto je namoczyć, jeśli nie masz mocnego blendera).
4 łyżki kremu czekoladowego z fasoli mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego i kapką mleka na jednolitą masę. Ile to jest kapka mleka? Mniej więcej kilka łyżek. Chodzi o to, by konsystencja była kremowa, nie wodnista i nie mocno zbita.
Siekamy orzeszki ziemne.
Przekładamy krem do słoików w następującej kolejności - masła orzechowa z kaszy, masa czekoladowa z fasoli, posiekane orzeszki, masa czekoladowo-orzechowa (ta kremowa, którą przygotowywaliśmy na sam koniec).
Krem trzymamy w lodówce, spokojnie do tygodnia powinien wytrzymać. Gdy smarujemy kanapki tym kremem, to nóż zanurzamy aż po samo dno słoiczka, żeby wszystkie warstwy się połączyły (ale nie do końca, dlatego nie mieszamy wszystkiego razem).