Wegański krem a la Snickers na kanapki

Liczba porcji2 porcje
Składniki
masa orzechowa:
 0,50 kubka kaszy jęczmiennej (gotować w 1 kubku wody)
 0,50 kubka mleka sojowego waniliowego
 0,50 kubka suszonych daktyli (50 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego
masa czekoladowa:
 0,50 puszki czerwonej fasoli
 1 kubek suszonych daktyli
 6 łyżka/łyżki/łyżek mleka sojowego waniliowego
 2 łyżka/łyżki/łyżek kakao
dodatkowo:
 2 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego
 2 garści orzechów, najlepiej ziemnych solonych, ale mogą być też inne, np. nerkowce + płatki migdałów
 kilka łyżek mleka sojowego waniliowego
1

Kaszę jęczmienną gotujemy w 1 kubku wody.

2

W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową - płuczemy fasolę pod bieżącą wodą i blendujemy ją z mlekiem, kakao i daktylami (jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej je namocz w gorącej wodzie).

3

Ugotowaną kaszę jęczmienną blendujemy z masłem orzechowym, mlekiem i daktylami (tutaj również warto je namoczyć, jeśli nie masz mocnego blendera).

4

4 łyżki kremu czekoladowego z fasoli mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego i kapką mleka na jednolitą masę. Ile to jest kapka mleka? Mniej więcej kilka łyżek. Chodzi o to, by konsystencja była kremowa, nie wodnista i nie mocno zbita.

5

Siekamy orzeszki ziemne.

6

Przekładamy krem do słoików w następującej kolejności - masła orzechowa z kaszy, masa czekoladowa z fasoli, posiekane orzeszki, masa czekoladowo-orzechowa (ta kremowa, którą przygotowywaliśmy na sam koniec).

7

Krem trzymamy w lodówce, spokojnie do tygodnia powinien wytrzymać. Gdy smarujemy kanapki tym kremem, to nóż zanurzamy aż po samo dno słoiczka, żeby wszystkie warstwy się połączyły (ale nie do końca, dlatego nie mieszamy wszystkiego razem).

Składniki

Składniki
masa orzechowa:
 0,50 kubka kaszy jęczmiennej (gotować w 1 kubku wody)
 0,50 kubka mleka sojowego waniliowego
 0,50 kubka suszonych daktyli (50 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego
masa czekoladowa:
 0,50 puszki czerwonej fasoli
 1 kubek suszonych daktyli
 6 łyżka/łyżki/łyżek mleka sojowego waniliowego
 2 łyżka/łyżki/łyżek kakao
dodatkowo:
 2 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego
 2 garści orzechów, najlepiej ziemnych solonych, ale mogą być też inne, np. nerkowce + płatki migdałów
 kilka łyżek mleka sojowego waniliowego

Przepis

1

Kaszę jęczmienną gotujemy w 1 kubku wody.

2

W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową - płuczemy fasolę pod bieżącą wodą i blendujemy ją z mlekiem, kakao i daktylami (jeśli nie masz dobrego blendera, to wcześniej je namocz w gorącej wodzie).

3

Ugotowaną kaszę jęczmienną blendujemy z masłem orzechowym, mlekiem i daktylami (tutaj również warto je namoczyć, jeśli nie masz mocnego blendera).

4

4 łyżki kremu czekoladowego z fasoli mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego i kapką mleka na jednolitą masę. Ile to jest kapka mleka? Mniej więcej kilka łyżek. Chodzi o to, by konsystencja była kremowa, nie wodnista i nie mocno zbita.

5

Siekamy orzeszki ziemne.

6

Przekładamy krem do słoików w następującej kolejności - masła orzechowa z kaszy, masa czekoladowa z fasoli, posiekane orzeszki, masa czekoladowo-orzechowa (ta kremowa, którą przygotowywaliśmy na sam koniec).

7

Krem trzymamy w lodówce, spokojnie do tygodnia powinien wytrzymać. Gdy smarujemy kanapki tym kremem, to nóż zanurzamy aż po samo dno słoiczka, żeby wszystkie warstwy się połączyły (ale nie do końca, dlatego nie mieszamy wszystkiego razem).

Wegański krem a la Snickers na kanapki