Przepis na wege pasztet marchewkowo-soczewicowy z amarantusem

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 0,50 szkl. czerwonej soczewicy
 3 średnie marchewki
 1,50 szkl. ekspandowanego amarantusa
 ¼ dużej czerwonej cebuli
 2 ząbki czosnku
 3 łyżka/łyżki/łyżek oleju sojowego (30 g) lub innego, np. rzepakowego, słonecznikowego bądź oliwy z oliwek do smażenia
 2 łyżka/łyżki/łyżek siemienia lnianego
przyprawy:
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek suszonej natki pietruszki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek garam masali
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ostrej papryki
1

Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Marchewkę obieramy i również gotujemy.

3

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.

4

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

5

Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.

6

Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).

7

Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!

Składniki

Składniki
 0,50 szkl. czerwonej soczewicy
 3 średnie marchewki
 1,50 szkl. ekspandowanego amarantusa
 ¼ dużej czerwonej cebuli
 2 ząbki czosnku
 3 łyżka/łyżki/łyżek oleju sojowego (30 g) lub innego, np. rzepakowego, słonecznikowego bądź oliwy z oliwek do smażenia
 2 łyżka/łyżki/łyżek siemienia lnianego
przyprawy:
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek suszonej natki pietruszki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek garam masali
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ostrej papryki

Przepis

1

Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Marchewkę obieramy i również gotujemy.

3

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.

4

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

5

Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.

6

Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).

7

Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!

Przepis na wege pasztet marchewkowo-soczewicowy z amarantusem