Przepis na wege pasztet marchewkowo-soczewicowy z amarantusem
Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę obieramy i również gotujemy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.
Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).
Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!
Składniki
Przepis
Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę obieramy i również gotujemy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, aż się mocno zarumienią.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, a następnie zalewamy (już w słoiku lub kubeczku, nie w młynku! :D) 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
Ugotowaną soczewicę i marchewkę, usmażoną cebulkę z czosnkiem (razem z olejem) oraz papkę z siemienia lnianego przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy razem na gładką masę.
Dodajemy ekspandowany amarantus, mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie z dołu i z góry).
Gotowy wege pasztet wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy można wyciągnąć go z foremki. Podajemy na kanapkach!