Najlepszy wegański karmel na świecie

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 10 średnich suszonych daktyli
  szkl. mleczka koko + 5 łyżek
 1 łyżka/łyżki/łyżek mleka kokosowego w proszku (można pominąć, jeśli nie macie)
 3 łyżka/łyżki/łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej perlistej (dla zagęszczęnia, a jeśli pomijacie, bo wolicie rzadsze, to dajcie o połowę mniej daktyli)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek masła orzechowego (opcjonalnie)
1

Daktyle zalewamy wodą - najlepiej gorącą, wtedy szybciej zmiękną. Po 30-40 minutach je odcedzamy, ale NIE WYLEWAMY WODY!

2

W tym czasie można też ugotować kaszę jęczmienną, jeśli nie macie ugotowanej. Ugotujcie więcej, to będziecie mieli do wegańskiego puddingu orzechowego (w połączeniu z czekoladowym sosem smakuje jak Monte, pyszka!)

3

Blendujemy namoczone daktyle, 1/3 kubka wody, w której się moczyły, i resztę składników.

4

I tyle! Wegański karmel gotowy! Przechowujemy go w lodówce w zamkniętym pojemniku. O ile nie zjecie wszystkiego od razu :)

Składniki

Składniki
 10 średnich suszonych daktyli
  szkl. mleczka koko + 5 łyżek
 1 łyżka/łyżki/łyżek mleka kokosowego w proszku (można pominąć, jeśli nie macie)
 3 łyżka/łyżki/łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej perlistej (dla zagęszczęnia, a jeśli pomijacie, bo wolicie rzadsze, to dajcie o połowę mniej daktyli)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek masła orzechowego (opcjonalnie)

Przepis

1

Daktyle zalewamy wodą - najlepiej gorącą, wtedy szybciej zmiękną. Po 30-40 minutach je odcedzamy, ale NIE WYLEWAMY WODY!

2

W tym czasie można też ugotować kaszę jęczmienną, jeśli nie macie ugotowanej. Ugotujcie więcej, to będziecie mieli do wegańskiego puddingu orzechowego (w połączeniu z czekoladowym sosem smakuje jak Monte, pyszka!)

3

Blendujemy namoczone daktyle, 1/3 kubka wody, w której się moczyły, i resztę składników.

4

I tyle! Wegański karmel gotowy! Przechowujemy go w lodówce w zamkniętym pojemniku. O ile nie zjecie wszystkiego od razu :)

Najlepszy wegański karmel na świecie