Pancakes z batatów (wegańskie i bezglutenowe)
Rozgniatamy bataty na puree, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gładkie ciasto trzepaczką balonową. Ciasto ma być zbite, ma dawać się formować rękami. Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego), rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy pankejki na patelni lekko maźniętej olejem (słonecznikowym na przykład).
Podajemy z syropem klonowym lub z agawy oraz świeżymi owocami jagodowymi.
Składniki
Przepis
Rozgniatamy bataty na puree, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gładkie ciasto trzepaczką balonową. Ciasto ma być zbite, ma dawać się formować rękami. Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego), rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy pankejki na patelni lekko maźniętej olejem (słonecznikowym na przykład).
Podajemy z syropem klonowym lub z agawy oraz świeżymi owocami jagodowymi.