Pancakes z batatów (wegańskie i bezglutenowe)

Liczba porcji3 porcje
Składniki
 1 szkl. ugotowanych batatatów
 1 szkl. mąki kukurydzianej
 0,50 szkl. śmietany kokosowej
 0,50 szkl. wody
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
1

Rozgniatamy bataty na puree, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gładkie ciasto trzepaczką balonową. Ciasto ma być zbite, ma dawać się formować rękami. Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego), rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy pankejki na patelni lekko maźniętej olejem (słonecznikowym na przykład).

2

Podajemy z syropem klonowym lub z agawy oraz świeżymi owocami jagodowymi.

Składniki

Składniki
 1 szkl. ugotowanych batatatów
 1 szkl. mąki kukurydzianej
 0,50 szkl. śmietany kokosowej
 0,50 szkl. wody
 1,50 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego

Przepis

1

Rozgniatamy bataty na puree, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gładkie ciasto trzepaczką balonową. Ciasto ma być zbite, ma dawać się formować rękami. Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego), rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy pankejki na patelni lekko maźniętej olejem (słonecznikowym na przykład).

2

Podajemy z syropem klonowym lub z agawy oraz świeżymi owocami jagodowymi.

Pancakes z batatów (wegańskie i bezglutenowe)