Liczba porcji2 porcje
Składniki
1 puszka pomidorów (400 g)
1 szkl. fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki, 140 g)
¾ szkl. ryżu (150 g)
½ szkl. wody lub bulionu roślinnego (150 ml)
4 łyżka/łyżki/łyżek soczewicy zielonej (50 g)
4 łyżka/łyżki/łyżek mleczka kokosowego (35 g) cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka/łyżki/łyżek oleju do smażenia (5 g)
parę plastrów imbiru i kurkumy
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek curry
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek garam masala
parę ziarenek kolendry
chili według uznania sól do smaku
1Podsmażamy cebulę do zeszklenia.
2Następnie dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i wszystkie przyprawy.
3Po 2 minutach dodajemy pomidory (wcześniej zblendowane) i wodę. Zagotowujemy.
4Dodajemy soczewicę, fasolę i dusimy minimum 30 minut Jeśli dal będzie za gęsty, dodajemy więcej wody.
5Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i natkę pietruszki.
Składniki
Składniki
1 puszka pomidorów (400 g)
1 szkl. fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki, 140 g)
¾ szkl. ryżu (150 g)
½ szkl. wody lub bulionu roślinnego (150 ml)
4 łyżka/łyżki/łyżek soczewicy zielonej (50 g)
4 łyżka/łyżki/łyżek mleczka kokosowego (35 g) cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka/łyżki/łyżek oleju do smażenia (5 g)
parę plastrów imbiru i kurkumy
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek curry
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek garam masala
parę ziarenek kolendry
chili według uznania sól do smaku
Przepis
1Podsmażamy cebulę do zeszklenia.
2Następnie dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i wszystkie przyprawy.
3Po 2 minutach dodajemy pomidory (wcześniej zblendowane) i wodę. Zagotowujemy.
4Dodajemy soczewicę, fasolę i dusimy minimum 30 minut Jeśli dal będzie za gęsty, dodajemy więcej wody.
5Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i natkę pietruszki.